Latvijas līzinga tirgus darbības efektivitātes novērtējums - Minca, Olga (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba mērķis ir, atklājot Latvijas līzinga tirgum raksturīgas tendences, kā arī izdarot secinājumus par Latvijas līzinga tirgus problēmām un perspektīvām, izstrādāt priekšlikumus līzinga pakalpojuma efektīvākai izmantošanai Latvijā. Lai labāk saprastu līzinga darījumu būtību, maģistra darba pirmajā daļā tiek izklāstīta līzinga darījuma norises kārtība, analizēta līzinga darījumu veidu daudzveidība, precizēta termina “līzings” pielietošana, jo neskatoties uz salīdzinoši ilgo līzinga pastāvēšanas vēsturi, līdz šim brīdim tam nav dots precīzs formulējums, kas arī Latvijā izraisa grūtības darījuma noslēgšanā. Lai novērtētu Latvijas līzinga tirgus darbību, tā attīstības pakāpi un noteiktu Latvijas līzinga tirgus tālākās attīstības virzienus, maģistra darba otrā daļa tiek veltīta Latvijas līzinga tirgus attīstības tendenču izskatīšanai, tiek analizēti šīs nozares priekšrocības un trūkumi, salīdzinot ar citām nozarēm. Arī tiek analizēta Latvijas līzinga tirgus vieta kopējā Eiropas līzinga tirgū un citu valstu pieredzes izmantošanas iespējas. Otrajā daļā tiek apskatīti šķēršļi, kas traucē līzinga subjektu darbību Latvijas līzinga tirgū. Šo šķēršļu pārvarēšanai tiek piedāvāts sakārtot valsts likumdošanu, kas regulē līzinga attiecības, izstrādāt papildus līzinga ņēmēja motivācijas mehānismus, kā arī pastiprināt līzinga ņēmēju tiesību aizsardzību. Maģistra darba trešā daļa tiek veltīta risku analīzei, kas saistīti ar līzinga operāciju norisi, jo, pēc autores domām, risku kontrole līzinga operācijās ir viens no noteicošajiem faktoriem tālākai Latvijas līzinga tirgus efektīvākai attīstībai. Neskatoties uz Latvijas līzinga tirgū esošiem trūkumiem un Latvijas ekonomikas attīstības tempu samazināšanos, autore uzskata, ka šī nozare turpinās attīstīties, taču jānodrošina Latvijas līzinga tirgus efektīvāku attīstību, vairāk orientētu uz pakalpojumu kvalitāti un daudzveidību, stingri kontrolējot iespējamos riskus. Esošajā situācijā Latvijā līzinga darījuma dalībnieki nevar pilnībā izmantot un novērtēt visas iespējas, ko dod līzinga darījums. Latvijas līzinga tirgus efektīvākai funkcionēšanai ir jāsakārto valsts likumdošana, jāpārdomā līzinga darījumu aplikšanu ar nodokļiem, stingrāk jākontrolē līzinga tirgus, lai novērstu krāpšanas iespējas. Maģistra darbs sastāv no 90 lappusēm, 9 tabulām un 12 attēliem. -

The aim of this work is to uncover tendencies specific to the Latvian leasing market, make conclusions about current problems, future perspectives and develop suggestions for more effective leasing usage on the Latvian market. For better understanding of the leasing’s essence, in the first part of the work, the order of arranging a leasing deal is stated, various forms of leasing relationships are analyzed, usage of the term “leasing” is defined. Despite leasing relationships exist for quite a long period of time, there is no exact definition of the given term which leads to difficulties when arranging a leasing deal. Second part of this work is dedicated to the analysis of efficiency and degree of development of Latvian leasing market and also to designation ways of further development. Branch’s tendencies are analyzed: leasing as a financial instrument is compared to other possible solutions, advantages and disadvantages are summarized. Also the state of branch on the general European background and an opportunity of other countries experience implementation are studied. Obstacles a leasee might come across making a leasing deal are covered in the second part. To overcome these difficulties it is proposed to put in order the state’s legislation in the field of leasing relationships regulation, develop an additional mechanism of leasees’ motivation and strengthen leasees’ rights protection. The third part of the presented work is devoted to leasing deal financial risks analysis. It is the author’s opinion that risk management is the major contributing factor to further effective development of the branch. Despite existing problems and a decrease in economic development author believes that the branch which is in scope of the given work will continue its growth and development although it would be more quality and variety oriented with financial risks carefully managed. For more effective functioning of leasers it is necessary to arrange the legislation, develop a mechanism of tax assessment of leasing and introduce stricter control of leasing deals to prevent a possible fraud. This graduate work consists of 90 pages including 9 tables and 12 images
The Estimation of Latvian Leasing Market Efficiency
Keywords: Ekonomika