Darba vides trokšņa samazināšana bruģa ražošanas uzņēmumā - Dūdiņa, Renāte (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalifikācijas darba autors: Renāte Dūdiņa Kvalifikācijas darba tēma: „Darba vides trokšņa samazināšana bruģa ražošanas uzņēmumā X” Kvalifikācijas darba apjoms: Kvalifikācijas darbs sastāv no 55 lapām, no tām 25 attēli, 5 tabulas, 23 bibliogrāfiskā saraksta vienību skaits, 2 pielikumi. Kvalifikācijas darba teorētiskajā daļā tiek ietverti teorētiskie aspekti par troksni, par trokšņa raksturojošiem lielumiem, par tā mērīšanas metodēm, trokšņa radīto riska novērtēšanu, trokšņa radītās sekas Latvijā, trokšņa eksplozijas noteikšana darba vidē. Teorētiskajā daļā analizēju literatūru, piemēram, Maijas Eglītes grāmatu darba medicīna, darba aizsardzības likumu u.c. Tika aptaujāti uzņēmuma darbinieki, lai saprastu kā darba vides troksnis ietekmē viņus un kā to pēc iespējas vairāk mazināt. Teorētiskajā daļā analizēju ražošanas troksni. Izpētot uzņēmuma troksni, secināju, lai mazinātu trokšņa radīto risku darba vietā būtu nepieciešams: 1.Darbiniekiem obligāti jālieto dzirdes aizsarglīdzekļi (IAL). 2.Telpā nodrošināt trokšņa slāpēšanas elementus, kuri paredzami piestiprināt pie griestiem. 3.Darba iekārtas, kuras rada vibrāciju, un troksni jānovieto uz vibrāciju slāpējošām virsmām.

Author of qualification paper: Renate Dudina Qualification paper subject: Reducing workplace noise levels in a cobblestone factory environment. Magnitude of qualification paper: Qualification paper consists of 55 pages, with 25 pictures, 5 tables, 23 number of bibliographic lists, 2 attachments. The main results of qualification work: The theoretical part of the qualification covers theoretical aspects of noise, noise characteristics, methods of measuring it, assessment of the risks posed by the noise, affects of noise in latvia, determination of noise exposure in the working environment. In theoretical part I analyse literature from different sources, such as maijas eglites book in work medicine, labour protection laws and others. Employees of the company were interviewed, to find out, how noise pollution in their workplace is affecting them and how to reduce it as much as possible. In practical part, noise of the production were analysed. Investigating company's noise, concluded, to reduce hazards of the noise pollution in workplace, following should be required: 1.Employees should use hearing protectors (PPE) 2.Noise mitigation elements should be provided in the working area. 3.Work equipment that generates vibration and noise should be placed on a vibration absorbing surface.
Reducing workplace noise levels in a cobblestone factory environment
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga) [RPIVA]; Troksnis; Darba vide; Trokšņa samazināšana; Individuālie aizsardzības līdzekļi; Darba apstākļi