Galvojuma tiesiskais spēks - Makarova-Makaronoka, Paula (Latvijas Universitāte, 2015)
Lai īstenotu savas ieceres, bieži rodas nepieciešamība aizņemties līdzekļus no drauga vai kredītiestādes, taču ne vienmēr aizdevuma ņēmējs var garantēt, ka aizņemto laicīgi atmaksās, neradot kreditoram zaudējumus. Lai nodrošinātu, ka saistība tiks pienācīgā kārtā izpildīta, Latvijas Republikas Civillikumā likumdevējs paredzējis četrus saistību pastiprināšanas līdzekļus – galvojums, līgumsods, rokasnauda, ķīla. Darba ietvaros tiek apskatīts tikai viens no saistību pastiprināšanas veidiem – galvojumu. Galvojumam mūsu ikdienā ir liela nozīme, jo tas ļauj kreditoram izmantot iespēju panākt saistības pienācīgu izpildi, gadījumā, ja parādnieks nepilda to. Lai arī galvojuma institūts ir visai plaši noregulēts un praksē apspriests, likumu nepilnību dēļ rodas strīdīgas situācijas saistībā ar galvojuma akcesoritāti, veidiem, galvinieka regresa tiesībām, atbildības robežām, galvojuma saistības dalībnieku maksātnespēju, kā arī galvenā parādnieka civilprocesuālo statusu. Atslēgvārdi: civiltiesības, parāda piedziņa, saistību pastiprināšana, galvojums, solidārā atbildība, civilprocess, maksātnespēja.

In order to realize our plans, often we need to borrow some money from a friend or a credit institution, but not always, the one who borrowed, can guarantee that the loan will be repaid fully and in time without creditor losses. In order to ensure that the relationship will be duly executed, in the Civil Law of Republic of Latvia, the legislator has provided four commitment enhancement features - guarantee, liquidated damages, the deposit and pledge. During the process of bachelor thesis, the author studies only one of four commitment enhancement features - guarantee. Guarantee plays an important role in our daily lives, because it enables the creditor to seize the opportunity to achieve proper performance of the obligations, in case the debtor fails to comply with it. Although the institute of guarantee is very widely tuned and discussed in practice, due to deficiencies in the law, controversial situations still arise with the regard to the accessority of guarantee, types of guarantee, guarantor’s right of recourse, limits of liability, the insolvency of participants in guarantee, as well as the principal debtor status in civil procedure. Keywords: civil law, debt collection, the strengthening of the commitment, guarantee, joint liability, civil procedure, insolvency.
Legal power of quarantee
Keywords: Juridiskā zinātne; civiltiesības; parāda piedziņa; saistību pastiprināšana; galvojums; solidārā atbildība