Vienota valsts tēla izveides nepieciešamība eksporta veicināšanai - Rolle, Elīna Lūcija (Latvijas Universitāte, 2020)
Līdz ar globalizāciju un tirgus atvēršanos eksports ir kļuvis par vienu no galvenajiem ekonomikas rādītājiem. Tas norāda uz valsts ekonomikas veselīgumu un sabalansētību. Līdz ar eksportu aktuāls ir kļuvis arī valsts tēls jeb zīmols, kas nosaka produktu īpašības, patērētāju uzticību un kvalitāti. Pasaulē ir daudzi veiksmīgi piemēri par izcili izstrādātiem tēliem, bet Latvijas tēls līdz šim ir bijis sadrumstalots, dažādu iestāžu veidots sauklis un vizuālais materiāls, kas plašākā sabiedrībā netiek izmantots un konkurē viens ar otru. Visbiežāk apstrīdot iepriekš vēstīto. Pētījuma pamatā ir autores uzskats, ka valsts tēls ar laiku veidojas pats, bet izstrādātai, koncentrētai programmai ir lielāka ietekme un izdošanās koeficients. Valsts tēls sniedz lielāku atpazīstamību valstī ražotajiem produktiem, uzņēmumiem, pasākumiem un tūrismam.

With globalization and market liberalization, exports have become one of the key economic indicators. This indicates the health and balance of the national economy. Along with exports the nation brand has become relevant which determines the characteristics of products, consumer confidence and quality. There are many successful examples of excellently developed nation images in the world, but Latvia's image so far has been fragmented, slogans and visual materials created by various institutions, which are not used by general public and competes with one another. More often contradicting previously stated. The study is based on the author's opinion that the image of the country develops over time, but a developed, focused program has a greater impact and success rate. The image of the country gives greater recognition to produced products, companies, events and tourism in the country.
The Need For Common National Brand To Promote Exports
Keywords: Ekonomika; valsts tēls; zīmols; zīmola vadība; eksports; starptautiskais tirgus