“Agrīnās Haņ dinastijas vēsture” un tās ietekme uz dinastiju vēstures pierakstīšanas tradīciju Ķīnā - Elksne, Ginta (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba nosaukums ir „„Agrīnās Haņ dinastijas vēsture” un tās ietekme uz dinastiju vēstures pierakstīšanas tradīciju Ķīnā”. Katra dinastija, balstoties uz aktuālajiem pierakstiem, rakstīja iepriekšējo dinastiju vēstures. Šīs oficiālās standarta dinastiju vēstures, t.s. dženši 正史, pazīst ar nosaukumu „Divdesmit četras vēstures” (Eršisi ši 二十四史). Kā pirmo tieši vienas dinastijas vēstures aprakstam veltīto darbu uzskata vēsturnieka un galma ierēdņa Baņ Gu un viņa tēva Baņ Bjao sastādīto „Agrīnās Haņ dinastijas vēsturi” (Haņ šu 漢書). Baņ Gu „Agrīnās Haņ dinastijas vēsturē” izstrādājis jaunu struktūru dinastiju vēstures pierakstīšanā, kas vēlāk izmantota par paraugu tieši dinastiju vēstures formātam. Darba pamatmērķis ir padziļināti iepazīt „Agrīnās Haņ dinastijas vēstures” materiālu un izvērtēt tā tapšanas priekšnoteikumus, kā arī novitāti Ķīnas vēstures pierakstīšanas tradīciju kontekstā. Baņ Gu „Agrīnās Haņ dinastijas vēsture” ir nozīmīgs darbs Ķīnas historiogrāfijā. Tas piedāvā paraugu dinastijas vēstures sastādīšanai, piedāvājot gan darba strukturēšanas principus, gan norādot uz šāda darba ideoloģisko ievirzi. Baņ Gu radīja modeli, kuram ir viegli sekot, īpaši tiem, kas vēlākajos gados bija iesaistīti kolektīvos standarta vēstures rakstīšanas projektos. Kopš Baņ Gu „Agrīnās Haņ dinastijas vēstures” var runāt par dinastiju vēsturi. Baņ Gu izstrādāja struktūru un standartus, ko, dažādā apjomā, izmantoja vēlākās dinastijas. Dažādos periodos tiek izmantotas ne visas no Baņ Gu piedāvātajām sadaļām, taču tas paliek kā ideālais modelis, kuram seko vissīkāk izstrādātās dinastiju vēstures. Maģistra darbs sastāv no 6 daļām. Darbu papildina pielikums. Darba apjoms ir 64 lapas.

The title of this Master’s paper is ““Early Han History” and its Impact on the Tradition of the Recording Dynastic Histories in China”. Based on records of the time, every dynasty wrote histories of previous dynasties (24 of those in total). These “Standard Histories” (zhengshi 正史) are also known as the “Twenty-Four Histories” (Ershisi shi 二十四史). The “Book of Han” or “History of the Former Han” (Han shu) was composed by a historian and court official Ban Gu and his father and it is considered to be the first work of this form to cover a single dynasty. In the “Book of Han” Ban Gu initiated a new structure for recording histories of previous dynasties, which was later used as a model specifically for the format for dynastic histories. The aim of this paper is to examine the material of the “History of the Former Han”, evaluate prerequisites and conditions of its creation and its novelty in the Chinese tradition of recording the history. Ban Gu’s “History of the Former Han” is an important work in Chinese historiography. It offers a model for compiling a history of a dynasty, providing principles for structuring the work and pointing to the ideological line of such work. Ban Gu created a model that is easy to follow, especially to those who were involved in collective projects of writing official histories in later years. Starting from Ban Gu’s “History of the Former Han” it is possible to talk about dynastic histories. Ban Gu developed a structure and standards that were, to a different extent, used by later dynasties. In different time periods not all of sections offered by Ban Gu were used, but his work remained as the ideal model for recording dynastic histories. The most elaborate dynastic histories were written following his example. This Master’s paper consists of 6 chapters. This paper is supplemented with an appendix. This paper consists of 64 pages.
“Early Han History” and its Impact on the Tradition of the Recording Dynastic Histories in China
Keywords: Valodniecība; „Agrīnās Haņ dinastijas vēsture”; Baņ Gu; Baņ Biao; standarta vēstures; dinastiju vēstures