1,5 - 3 gadus vecu bērnu adaptācijas sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē - Opincāne, Signija (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba tēma: 1,5 – 3 gadu vecu bērnu adaptācijas sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē Darba autore: Signija Opincāne Darba mērķis: Izpētīt, kā sekmēt 1,5 – 3 gadīgu bērnu adaptēšanos pirmsskolas izglītības iestādē. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām - teorētiskā daļa un empīriskā daļa. Teorētiskajā daļā tiek aprakstīti adaptācijas jēdzieni un to definīcijas. Tiek pētīti adaptāciju ietekmējošie faktori, iekšējie faktori (bērna fiziskā un garīgā pieredze), ārējie faktori (pedagogi, citi grupas bērni, iestādes vide un vecāki). Tiek aprakstīti un analizēti vecāku iesaistīšanās veidi gan bērnam uzsākot pirmsskolu, gan pirmsskolas gaitu laikā. Tiek izzinātas 1,5 – 3 gadu vecu bērnu īpatnības, kas ietekmē adaptācijas procesu, kā arī tiek analizētas adaptēšanās procesa pakāpes uzsākot pirmsskolas izglītības iestādi. Empīriskā daļā tiek veikts 9 bērnu pētījums un 2 anketaptauju rezultātu analīze. Novērošanas nolūkos tika izveidota bērnu novērošanas tabula balstoties uz gūtajām atziņām teorētiskajā daļā. Pirmā aptaujanketa tika veidota ar mērķi iepazīt bērnu pirms pirmsskolas uzsākšanas, savukārt otrā aptaujanketa tika izveidota, lai uzzinātu vecāku pieredzi un zināšanas par adaptācijas procesu. Darba beigās autore izsaka secinājumus par adaptēšanās sekmēšanu, kā arī ir izstrādājusi ieteikumus vecākiem un pedagogiem veiksmīgas adaptācijas sekmēšanai. Kopējais darba apjoms: 35 lapaspuses, izmantots 21 literatūras avots, 2 tabulas, 14 attēli, 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: pirmsskola, adaptācija, 1,5 – 3 gadīgi bērni, sadarbība ar vecākiem, adaptācijas sekmēšana.

The topic of the qualification work: Facilitating the adaption of 1.5 - 3-year-old children to a preschool educational environment. Author of the work: Signija Opincāne Purpose of the work: Explore how to contribute to promote the adaptation of 1.5-3-year-old children in a preschool educational institution. The qualification work consists of two parts - the theoretical part and the empirical part. The theoretical part describes the concepts of adaptation and their definitions. Factors affecting adaptation, internal factors (physical and mental experience of the child), external factors (educators, other children of the group, institutional environment and parents) are studied. The types of parental involvement are described and analyzed both when the child starts preschool and during the course of preschool. The characteristics of 1.5-3-year-old children that affect the adaptation process are explored, as well as the stages of the adaptation process when starting a preschool educational institution are analyzed. In the empirical part, consists of a study of 9 children and an analysis of the results of 2 questionnaires are carried out. For observation purposes, a children's observation table was created based on the lessons learned in the theoretical part. The first questionnaire was created with the aim of getting to know the child before starting preschool, while the second questionnaire was created to find out the parents' experience and knowledge of the adaptation process. At the end of the work, the author expresses conclusions about the promotion of adaptation, and has also developed recommendations for parents and educators for the promotion of successful adaptation. Total volume of the work: 35 pages, 21 literature sources used, 2 tables, 14 images, 2 appendices. Keywords: preschool, adaptation, 1.5-3-year-old children, cooperation with parents, promotion of adaptation.
Facilitating the adaption of 1.5 - 3 year - old children to a preschool educational environment
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; adaptācija; 1,5 - 3 gadīgi bērni; sadarbība ar vecākiem; adaptācijas sekmēšana