The principles which underpin a shift in teacher beliefs about students with behaviour support needs - Brūvere, Ilona (Latvijas Universitāte, 2019)
Skolotāji bieži uzskata skolēnus ar vajadzību pēc atbalsta uzvedības normu ievērošanai par sarežģītu sava darba uzdevumu. Viņu pārliecība par šiem skolēniem ir šķērslis, kas kavē šo skolēnu iekļaušanos klases aktivitātēs. Pētījuma Principi, kuri pamato skolotāju uzskatu maiņu par skolēniem ar uzvedības atbalsta vajadzībām mērķis ir noskaidrot, kā palīdzēt skolotājiem mainīt segregējošo pārliecību par šiem skolēniem. Pētījumā tiek attīstīta ideja par to, ka ir lietderīgi skolēnu disciplīnas veidošanu aplūkot kā ilglaicīgu un daudzveidīgu parādību. Skolēnu uzvedības veidošanos visproduktīvāk ir aplūkot kā komunikācijas formu, nevis kā medicīnisku parādību, vai saistītu ar kriminālatbildības gadījumiem, no kā izriet, ka skolotāja-skolēna attiecības ir svarīgas. Atslēgas vārdi: skolēnu uzvedības atbalsta teorijas/modeļi; skolotāju kapacitātes veidošana; skolotāju pārliecība; disciplīnas dihotomija; ietekmes tīkli un principi, kas pamato pārliecības maiņu.

Teachers find students with behaviour support needs challenging. Teacher beliefs about these students help maintain segregationist beliefs. The aim of the study The principles which underpin a shift in teacher beliefs about students with behaviour support needs is to identify how a shift in beliefs can be achieved. The study advocates the need to view discipline as a continuum not a series of single events; for eclecticism in choice of behaviour support strategies; that student behaviour is best understood as a form of communication rather than through medicalisation or criminalisation and that teacher-students relationships provide the scaffolding for the establishment of innovative practices for behaviour support. Key words: student behaviour support; behaviour support theories; teacher capacity building; teacher beliefs; the discipline dichotomy; principles underpinning teacher belief shifts; teacher professional learning
Principi, kuri pamato skolotāju uzskatu maiņu par skolēniem ar uzvedības atbalsta vajadzībām.
Keywords: Pedagoģija; Pedagogy