Ar angiotenzīna sistēmu saistīto antihipertensīvo medikamentu aprite "A Apotheka - 58" 2015.gadā - Kurme, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Hipertensija ir galvenais riska faktors kardiovaskulārām slimībām un smadzeņu infarktam. Viens no veidiem, kā to novērst, ir ar angiotenzīna sistēmu saistīto antihipertensīvu zāļu lietošana. Pie šiem medikamentiem pieder angiotenzīna konvertējošā enzīma inhibitoru (AKEi) un angiotenzīna receptora blokatoru (ARB) saturoši monopreparāti. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt dažādu ar angiotenzīna sistēmu saistīto antihipertensīvo medikamentu apriti „A APOTHEKA - 58” 2015. gadā. Par pētījuma metodi autore ir izvēlējusies ārstu izrakstīto recepšu datu apkopošanu par 2015. gadu. Iegūtie dati liecina, ka 2015. gadā pieprasītāki bija AKEi saturoši monopreparāti nekā ARB saturoši monopreparāti. Autore noskaidroja, ka AKEi un ARB saturošus monopreparātus biežāk izraksta sievietēm nekā vīriešiem. Visbiežāk šos medikamentus lieto pacienti vecumā no 60 līdz 79 gadiem. Ar angiotenzīna sistēmu saistītie antihipertensīvie līdzekļi galvenokārt tiek izrakstīti pie esenciālās (primārās) hipertensijas diagnozes, un to lietošana nav atkarīga no sezonalitātes. No AKEi aktīvajām vielām visbiežāk tiek izrakstīts ramiprils, perindoprils un enalaprils, bet no ARB visbiežāk tiek lietots telmisartāns un kandesartāns. Receptēs norādītā medikamentu lietošanas diennakts deva sakrīt ar definēto diennakts devu, vai ir par to lielāka.

Hypertension is the main risk factor for cardiovascular diseases and stroke. One of the ways how to prevent them is to use antihypertensive drugs related to the angiotensin system. These drugs include angiotensin converting enzyme inhibitors (ACEi) and angiotensin receptor blockers (ARB). The aim of the bachelor work was to investigate distribution of different antihypertensive drugs related to the angiotensin system at the drug store "A APOTHEKA -58" in the year 2015. The method of the study was based on the data collection of prescriptions written by medical doctors during 2015. The data showed, that the most demanded drugs in year 2015 were ACEi-containing monopreparations in comparison with ARB-containing monopreparations. Author found that ACEi and ARB drugs are more often prescribed to women than men, and these drugs mostly are used by patients in age from 60 to 79. Antihypertensive agents related to the angiotensin system are mainly prescribed at the diagnosis essential (primary) hypertension and their use does not depend on seasonality. From the prescribed ACEi drug group, priority was given to ramipril, perindopril and enalapril, while from ARB group - telmisartan and candesartan. The drug daily dose in prescriptions coincides with the defined daily dose, or it was even higher.
Distribution of the angiotensin system - related medicaments via drug store "A Apotheka - 58" in the year of 2015
Keywords: Farmācija; Hipertensija; antihipertensīvie medikamenti; renīna – angiotenzīna – aldosterona sistēma; angiotenzīna konvertējošā enzīma inhibitori; angiotenzīna receptora blokatori