Attieksmes pret pārvietošanās veidiem un vidi saistībā ar apmierinātību ar ceļu uz darbu - Gorškova, Līga (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp pārvietošanās veidiem, ar pārvietošanos saistītām attieksmēm un apmierinātību ar ceļu uz darbu/mācību iestādi. Izlase sastāvēja no 149 pilngadību sasniegušiem respondentiem, vecumā no 19 līdz 65 gadiem. Lai noskaidrotu attieksmes tika izmantota skala, kas paredzēta ar pārvietošanos saistītu attieksmju noteikšanai un Apmierinātības ar ceļu skala, kas abas tika adaptētas latviešu valodā šī darba ietvaros. Galvenie secinājumi ir saskaņā ar jau iepriekš novēroto. Indivīdi, kas izmanto aktīvos pārvietošanās veidus būs apmierinātāki ar ceļu uz darbu, nekā tie, kas izmanto personīgo auto un sabiedrisko transportu. Kā arī uzrādījās, ka ir cieša saistība starp pozitīvu attieksmi pret kādu pārvietošanās veidu un šī transporta izmantošanas biežumu. Tā pat arī ir saistība starp pozitīvu attieksmi pret dabu un dabai draudzīgo pārvietošanās veidu izvēli.

The study aimed to find out the associations between modes of travel, attitudes related to travel, and satisfaction with the commute to work/education. The sample consisted of 149 adult respondents, aged 19 to 65 years. To find out the attitudes, a scale designed for the determination of attitudes related to commute and Satisfaction with travel scale was used, both of which were adapted into the Latvian language as part of this work. The main conclusions are in line with what has already been observed. Individuals who use active modes of transportation will be more satisfied with their journey to work than those who use personal cars and public transport. It also turned out that there is a close relationship between a positive attitude towards a mode of transportation and the frequency of using this mode of transportation. This is also the relationship between a positive attitude towards nature and the choice of nature-friendly modes of transportation.
Travel Related Attitudes and Satisfaction with Commute
Keywords: Psiholoģija; Pārvietošanās veidi; Attieksmes; Ceļš uz darbu; Apmierinātība ar ceļu