Akomodācijas darbība dažādu kontrastu apstākļos - Berklava, Laura (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 31 lapaspuses. Tas satur 14 attēlus, 2 tabulas un 28 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izvērtēt kontrasta ietekmi uz akomodācijas atbildi. Pētījumā piedalījās 10 personas ar redzes asumu tuvumā un tālumā bez korekcijas vismaz 0,8 decimālās vienības, vecumā no 20 līdz 30 gadiem. Ar objektīvo refrakcijas mērīšanas iekārtu PowerRef-3 tika noteikta akomodācijas atbilde, aplūkojot dažāda kontrasta stimulus. Iegūtie rezultāti parāda, ka, aplūkojot baltus burtus uz melna fona, akomodācijas atbilde un zīlītes diametrs nedaudz pieaug, salīdzinot ar situāciju, ja apskata melnus burtus uz balta fona. Samazinoties negatīva (Vēbera) kontrasta pakāpei, akomodācijas atbilde palielinās tikai zemu kontrastu vērtību gadījumā.

Bachelor thesis is written in Latvian on 31 pages. It contains 14 figures, 2 tables, and 28 references. The aim of the thesis is to evaluate the effect of contrast on the accommodative response. There were 10 participants (20 – 30 y.) with uncorrected visual acuity at least 0.8 in decimal units both for near and far distance. The objective refraction measuring device PowerRef-3 was used to measure the accommodative response looking at the stimuli with various contrasts. The results show that the accommodative response and the diameter of the pupil are slightly increasing looking at the white letters on a black background, compared to the black letters on a white background. If level of negative (Weber) contrast is decreasing, the accommodative response increases only for low contrast values.
Accommodative response in various contrast conditions
Keywords: Fizika; akomodācijas atbilde; kontrasts; stimuls; vārdu lasīšana