Interaktīvo metožu nozīme pedagoģiskajā procesā vācu valodas stundās. - Galuza, Ieva (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarbā “Interaktīvo metožu nozīme pedagoģiskajā procesā vācu valodas stundās pamatskolā” ir aplūkots pedagoģiskā procesa teorētiskais pielietojums, metožu iedalījums; balstoties uz pedagoģijas zinātnieku atziņām, pamatota interaktīvo metožu loma pedagoģiskajā procesā, kā arī sniegti katras metodes organizēšanas pamatprincipi un izstrādāts metodiskais piedāvājums interaktīvo metožu izmantošanai vācu valodas stundās pamatskolā. Ar aptaujas palīdzību apkopotas skolēnu un skolotāju domas šo metožu pielietojumā. Pētījuma rezultāti liecina, ka visplašāk tiek izmantots darbs grupās un spēles, taču vairumam skolēnu nav ne jausmas, kas ir prāta vētra, situāciju analīze, reti izmantotas aptaujas. Skolēni apstiprina teorētisko pamatojumu, ka, izmantojot interaktīvās metodes, mācību process dažādojas, ir vieglāk atcerēties mācību vielu, jo bērni paši iesaistās mācīšanās procesā. Bez tam mainās arī skolotāju loma: viņš kļūst par konsultantu, padomdevēju, novērotāju, virzītāju, partneri, organizatoru, izvērtētāju u.c. Lai arī šo metožu izmantošana paaugstina mācīšanās efektivitāti, lielākie šķēršļi pēc skolotāju domām ir laika trūkums stundā, lielais laika patēriņš sagatavošanās darbā, kā arī mazais skolēnu skaits (vācu valodu kā otro svešvalodu izvēlas salīdzinoši maz skolēnu). Pielietojot interaktīvās metodes, pilnveidojas skolēnu prasme sadarboties. Sadarbība notiek gan skolēnam ar skolēnu, gan skolēniem ar skolotāju. Skolēni kļūst patstāvīgāki, aktīvāki informācijas apguvē.

The diploma paper "The importance of the interactive methods in the pedagogical process during the German lessons in primary school" deals with the theoretical justification of the pedagogical process, the classification of methods; the justification of the role of interactive methods in the pedagogical process is based on the conclusions of the scientists of pedagogy; the basic organizational principles of each method have been described and the methodological proposal how to apply the interactive methods at the German lessons in primary school has been given. With the help of a questionnaire the opinion of students and teachers on the application of these methods has been revealed. The results of the research work show that group work and games are widely used but many students have no idea what brainstorming or the analysis of situations is, questionnaires are seldom used. The students affirm the theoretical justification that by applying interactive methods the learning process is being diversified; it is easier to remember the new material as the children themselves are involved in the learning process. The teacher's role has also been changed: the teacher becomes a counselor, an adviser, an observer, a guide, a partner, an organizer, an assessor, etc. Although the use of these methods improves the effectiveness of learning, in the teachers' opinion the main obstacles are the shortage of time at the lesson, the time-consuming preparation process as well as the low number of students (comparatively few students choose German as the second foreign language). The application of the interactive methods improves the students' cooperation skills. There is cooperation between students, as well as between students and the teacher. The students become more independent and active in the process of the acquisition of information.
Importance of interactive methods in the pedagogical process at German language lessons.
Keywords: Pedagoģija