Kājāmiešanas kā pārvietošanās veida iespējas Rīgas centra apkaimē - Vecenāne, Irbe (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbā „Kājāmiešanas kā pārvietošanās veida iespējas Rīgas Centra apkaimē” tiek pētīts, kā būtu jāmaina Rīgas pilsētvidi, lai tā būtu piemērotāka kājāmiešanai. Pētījums ir balstīts uz lauka pētījuma metodēm – novērojumiem, anketēšanas un intervēšanas metodēm. Rezultātā noskaidrots, ka, lai gan kājāmgājēji ir galvenie satiksmes dalībnieki vairumā novērojumu paraugvietu, kopumā cilvēki nav apmierināti ar kājāmiešanas situāciju Rīgas Centra apkaimē un saskata daudzas iespējas, kā to uzlabot. Būtiskākās no tām ir velojoslu ieviešana uz brauktuves, satiksmes intensitātes mazināšana, kājāmgājēju tīklu izveide un kvalitatīvas publiskās ārtelpas attīstība. Atslēgas vārdi: kājāmgājēji, Rīgas Centra apkaime, satiksmes organizēšana, veloinfrastruktūra, publiskā ārtelpa.

Master thesis „Possibilities for pedestrians as traffic participants in Riga city center area” researches how urban environment in Riga should be changed to adapt it for pedestrians. This research is grounded on field research methods such as observations, questionnaire and interview methods. The results show that although pedestrians are the main traffic participants in majority of observation points, in general people aren’t satisfied with the conditions for pedestrians in Riga city center area and they see a lot of opportunities how to improve the situation. The most important of those opportunities are cycling lanes on carriageway, reducing of automobile traffic intensity, creating a network especially for pedestrians and development of qualitative public space. Key words: pedestrians, Riga city center area, traffic organization, cycling infrastructure, public space.
Possibilities for pedestrian mobility in Riga city center area
Keywords: Arhitektūra