Hipofīzes un aizkuņģa dziedzeru neiroendokrīno audzēju audu un šūnu modeļu transkriptoma izpēte - Rogoza, Oļesja (Latvijas Universitāte, 2021)
Neiroendokrīnie audzēji (NET) ir retas, heterogēnas neoplazmas, kurām raksturīgas līdzīgas histoloģiskas, imunoloģiskas un strukturālas iezīmes. Gan hipofīzes neiroendokrīnie audzēji (PitNET), gan aizkuņģa dziedzera neiroendokrīnie audzēji (PanNET) bieži tiek diagnosticēti novēloti, tāpēc agrīnā audzēju diagnosticēšana, izmantojot bioloģiskos marķierus, ir būtisks faktors iespējamo komplikāciju novēršanai un priekšlaicīgai audzēju attīstības noteikšanai. Darba ietvaros tika optimizēts protokols transkriptoma bibliotēku sagatavošanai. Gatavās transkriptoma bibliotēkas tika sekvencētas uz MGI platformas, izmantojot MGI DNBSEQTM sekvencēšanas tehnoloģiju. Tika novērtēta PitNET sfēru modeļu atbilstība oriģināliem audzējiem, kā arī analizēts somatostatīna analogu (SSA) un dopamīna agonistu (DA) medikamentu darbības mehānisms. Veicot diferenciālās ekspresijas analīzi un savstarpēji salīdzinot PitNET modeļkultūras, tika identificēti četri statistiski būtiski DEG ar vislielākajām ekspresijas izmaiņām. C1S gēna ekspresija bija būtiski izmainīta PitNET sfērās oktreotīda (SSA medikaments) un kabergolīna (DA medikaments) klātbūtnē. Darbā tika izpētīta tumoroģenēzes izraisītās gēnu ekspresijas izmaiņas aizkuņģa dziedzerī. Kopumā starp PanNET un normālo audu paraugiem tika identificēti 442 diferenciāli ekspresēti gēni un atklāti iespējamie prognostiskie biomarķieri. Atslēgas vārdi: PitNET, hipofīzes adenoma, PanNET, aizkuņģa dziedzeris, NET, SSA, DA, transkriptoms, gēnu ekspresija, NGS.

Neuroendocrine tumours (NETs) are rare, heterogeneous tumours with similar histologic, immunological, and ultrastructural neuroendocrine features. Both pituitary neuroendocrine tumours (PitNETs) and pancreatic neuroendocrine tumours (PanNETs) often are diagnosed late, so early diagnosis of tumours using biomarkers is a crucial factor in preventing possible complications and plays an undeniable role in the early detection of tumour development. As part of the work, the protocol for the preparation of transcriptome libraries was optimized. Prepared transcriptome libraries were sequenced on the MGI platform using MGI DNBSEQTM sequencing technology. During the study, the correspondence of PitNET spherical models to original tumours was evaluated, as well as the mechanism of action of somatostatin analogues (SSAs) and dopamine agonists (DAs) was analysed. After performing differential expression analysis and comparison of model–cultures, we identified four statistically significant DEGs with the most noticeable changes in expression. C1S gene expression was significantly altered in pituispheres in the presence of octreotide (SSA) and cabergoline (DA). The study of the changes in gene expression caused by tumorigenesis in the pancreas was performed. We identified 442 differentially expressed genes between PanNETs and original tissue samples and demonstrated some potential biomarkers. Keywords: PitNETs, pituitary adenoma, PanNETs, pancreas, NETs, SSA, DA, transcriptome, gene expression, NGS.
Transcriptome study of tissue and cell models of pituitary and pancreatic neuroendocrine tumours
Keywords: Bioloģija; PitNET; PanNET; SSA un DA; NGS; transkriptoms