Ģenerālklauzulas "nevainojama reputācija" saturs un piemērošana - Kravale, Karīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Līdz šim tiesību zinātnē nav veikta padziļināta ģenerālklauzulas „nevainojama reputācija” izpēte, arī tiesu praksē tās piemērošana ir tikusi vērtēta salīdzinoši maz, tāpēc šī darba mērķis ir noskaidrot ģenerālklauzulas „nevainojama reputācija” saturu un piemērošanas specifiku. Darba ietvaros autore apkopoja tiesību zinātnes atziņas par ģenerālklauzulas būtību, analizēja, kā būtu veicama nevainojamas reputācijas piemērošana, apkopoja un salīdzināja nevainojamas reputācijas lietojumu dažādos normatīvajos aktos un prakses materiālos un visbeidzot definēja ģenerālklauzulu „nevainojama reputācija”. Rezultātā autore secināja, ka nevainojamas reputācija ir sabiedrībā izveidojies priekšstats, ka konkrētā persona bauda sabiedrības vai attiecīgas sabiedrības daļas cieņu un uzticamību. Atsevišķos gadījumos likumdevējs nav izvērtējis ģenerālklauzulas “nevainojamas reputācijas” lietderīgumu, tāpēc autore piedāvā no atsevišķiem normatīvajiem aktiem izslēgt nevainojamas reputācijas prasību.

So far, there hasn’t been an in-depth scientific analysis of the general clause "flawless reputation" and its application in case law has been evaluated relatively little. The aim of this paper is to clarify the content of the general clause "flawless reputation" and to study the specifics of its application. The author summarized the conclusions of legal theory concerning the nature of general clauses and researched the theory on how to apply the general clause “flawless reputation”. Also the author summarized and compared the use of the flawless reputation requirement in various laws and and case law and, finally, defined the general clause "flawless reputation". In conclusion the author stated that flawless reputation is an impression formed in society that a person enjoys public respect and credibility. In some cases, the legislator has not assessed the effectiveness of the general clause "flawless reputation”, so the author suggests to exclude the requirement of flawless repute from certain laws.
Determining the contents of the legal term "perfect reputation"
Keywords: Juridiskā zinātne; ģenerālklauzula; praeter legem iztulkošanas metode; administratīvās tiesības; nevainojama reputācija; laba reputācija