Apdrošināšanas kompānijas AAS "Gjensidige Baltic" darbības analīze - Fridrihsons, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma: Apdrošināšanas kompānijas AAS “Gjensidige Baltic” darbības analīze. Pētījuma mērķis – veikt AAS “Gjensidige Baltic” darbības un finanšu stāvokļa analīzi, izstrādāt priekšlikumus uzņēmuma saimnieciskās darbības un konkurētspējas pilnveidošanai. Pētījuma mērķa sasniegšanai ir izvirzīti šādi uzdevumi: 1.izpētīt apdrošināšanas būtību, tās mērķus, apdrošināšanas veidus, tirgus dalībniekus, apdrošināšanas maksātspēju un atbildību, apdrošināšanas uzņēmumu analīzes instrumentus; 2.izpētīt AAS “Gjensidige Baltic” darbības specifiku Latvijā, vēsturi, vadību un struktūru, apdrošināšanas pakalpojumu sortimentu; 3.veikt Latvijas apdrošināšanas tirgus analīzi, noteikt tirgus turpmākās attīstības tendences un izaicinājumus; 4.veikt AAS “Gjensidige Baltic” finanšu stāvokļa analīzi, izpētīt galveno konkurentu finanšu rādītājus, veikt apdrošinātāju pakalpojumu salīdzinošo analīzi. Analīzes gaitā ir apstiprināta pētījuma hipotēze: AAS “Gjensidige Baltic” ir viens no Latvijas apdrošināšanas tirgus līderiem, ar kvalitatīvu un plašu apdrošināšanas pakalpojumu sortimentu. Galvenie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka 2013.-2016.g. laika periodā Latvijas īpašuma apdrošināšanas tirgū līderē AAS “Gjensidige Baltic”. Jāatzīmē, ka uzņēmums līderē gan īpašuma apdrošināšanā pret uguns un dabas stihiju posmiem, gan arī apdrošināšanā pret citiem zaudējumiem. No citas puses, uzņēmumam AAS “Gjensidige Baltic” ir viens ļoti spēcīgs konkurents – “ERGO”, kurš 2013.-2016.g. laika periodā – līderē veselības apdrošināšanas, OCTA un kravu apdrošināšanas segmentos. AAS “Gjensidige Baltic” 2015.-2016.gadā vērojams finanšu stāvokļa pasliktinājums, kas saistīts ar relatīvi vājo vietējo pieprasījumu un sīvo konkurenci. Darbā nobeigumā ir izstrādāti priekšlikumi AAS “Gjensidige Baltic” saimnieciskās darbības un konkurētspējas pilnveidošanai. Bakalaura darba kopējais apjoms veido 67 lappuses (neskaitot pielikumu). Darbā ir izmantoti 24 attēli, 8 tabulas un 32 literatūras avoti. Darbam pievienots 1 pielikums.

Bachelor’s thesis: Analysis of Business Activity of the Insurance Company “Gjensidige”. The aim of the research is to analyze the business activity and financial condition of the company “Gjensidige”, to elaborate proposals for improvement of the company’s economic activity and competitiveness. The following tasks have been set for the purpose of the research: 1.to study the nature of insurance, its objectives, types of insurance, market participants, insolvency and liability, insurance company analysis tools; 2.to study the specifics of the business activity of “Gjensidige” in Latvia, its history, management and structure, assortment of insurance services; 3.to analyze the Latvian insurance market, to determine the tendencies and challenges of its future development; 4.to analyze the financial condition of the “Gjensidige”, the financial indicators of the main competitors, to perform comparative analysis of insurer’s services. The analysis confirms the hypothesis of the study: The company “Gjensidige” Ltd is one of the leaders in the Latvian insurance market, with a qualitative and comprehensive assortment of insurance services. The main results of the research suggest that during the 2013-2016 years the “Gjensidige” Ltd is the main Latvian property insurance market leader. It should be noted that the company is the leader in property insurance against fire and natural disasters, as well as in insurance against other losses. On the other hand, “Gjensidige” Ltd has one very strong competitor – company “ERGO”, which during 2013-2016 years is the main leader in health insurance, OCTA and cargo insurance segments. The company “Gjensidige” Ltd have some problems with its financial condition during 2015-2016 years, due to relatively weak local demand and high competition. At the end of the work, were make proposals for improving the business and competitiveness of “Gjensidige” Ltd. The total amount of the bachelor paper is 67 pages (not including the appendix). There were used a 24 pictures, 8 tables and 32 literature sources. There were added 1 Appendix.
Analysis of Business Activity of the Insurance Company "Gjensidige"
Keywords: Ekonomika; APDROŠINĀŠANA; TIRGUS; KONKURENTI; PATĒRĒTĀJI; FINANŠU STĀVOKLIS