Kopējās miega artērijas intima-media biezuma un ķermeņa antropometrisko parametru korelatīvs izvērtējums jauniešiem - Grante, Alīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Ar aptaukošanos saistītu saslimšanu riska agrīnai diagnostikai arvien tiek meklēti jauni marķieri, īpaši tādi, kuri nav invazīvi un ir viegli nosakāmi. Lielo artēriju ultrasonogrāfiska izmeklēšana uzrāda augstu korelāciju ar aptaukošanos saistītu kardiovaskulāro saslimšanu riska diagnostikā. Tādejādi bakalaura darba mērķis bija izvērtēt kopējās miega artērijas intima-media biezuma saikni ar ķermeņa antropometriskajiem parametiem. Pētījumā piedalījās 93 jaunieši vecumā no 18 līdz 28 gadiem. Izmeklējamajām personām ar ultrasonogrāfijas metodi tika noteikts kopējās miega artērijas intima-media biezums un ķermeņa veidolu raksturojošie parametri. Šie parametri tika salīdzinoši izvērtēti pētījuma dalībnieku grupās, kā arī korelatīvi. Pētījumā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka pieaugušiem cilvēkiem miega artērijas sieniņas intima-media biezums nav atkarīgs no ķermeņa antropometriskajiem parametriem, un jaunu pētījuma dalībnieku grupā IMT biezums vēl nav saslimšanu riska marķieris.

With obesity-related disease risk diagnostics, the use of ultrasound scans of the large arteries is on the increase. Ultrasound is a well-established method to evaluate arteriosclerosis of central and peripheral arteries. Arterial wall intima-media thickening is considered as a good marker for cardiovascular disease already in the early age of life. The aim of the Bachelor study was to evaluate common carotid artery intima-media thickness relationship with anthropometric parameters of the body. In the study was included 93 young people aged 18 to 28 years, 41 male and 52 female. There was determined carotid intima-media thickness and body shape characteristics - waist-hip ratio, body mass index, fat mass relative, sagittal abdominal diameter - that was a comparative evaluated in groups, and correlatively examined. The research results suggest, that carotid intima-media thickness in adults is independent from the body anthropometric parametrs and in the group of young adults common
Correlative analysis of carotid intima-media thickness and anthropometric parameters in young adults
Keywords: Bioloģija