Neverbālā komunikācija māsu praksē traumu pacientu aprūpē - Ankipova, Guna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma: Neverbālā komunikācija māsu praksē traumu pacientu aprūpē Tēmas aktualitāti pamato apstāklis, ka Latvijā no 2022. gada 1. janvārim- 17. augustam, tika saņemti 396 iesniegumi ar sūdzībām par pārkāpumiem veselības aprūpē, un tās lielākoties ir saistītas ar komunikācijas problēmām. Pētījuma mērķis: noskaidrot neverbālo komunikāciju māsu praksē traumu pacientu aprūpē. Hipotēze: pacienti visspilgtāk uztver māsu neverbālās komunikācijas kinēzisko formu, mazāk uzmanību pievēršot proksēmikas veidam. Pētniecības metode: kvantitatīvs pētījums, pētniecības instruments – aptaujas anketa. Pētījuma rezultāti: Kopumā 88% pacientu māsu neverbālo komunikāciju vērtē pozitīvi. Visbiežāk saziņas problēmas ir sagādājušas kinēzikas un vokālikas prasmes. Galvenais saziņas un traumu ietekmējošais faktors ir pacientu vecums. 18% gadījumos neverbāli un verbāli sniegtā informācija atšķīrās, radot pacientos šaubas un maldīgu iespaidu. Māsu komunikācijas prasmes ir tieši saistītas ar pacientu apmierinātības līmeni. Darba noslēgumā izstrādāti ieteikumi ar mērķi uzlabot māsu neverbālo komunikāciju traumu pacientu aprūpē. Atslēgvārdi: neverbālā komunikācija, traumu pacienti, empātiska aprūpe, uz pacientu vērsta aprūpe. Darba apjoms: 37 lpp., ietver 17 attēlus, 1 tabulu, izmantoti 40 literatūras avoti, pievienoti 3 pielikumi.

Bachelor's thesis topic: Nonverbal Communication in Nursing Practice for Trauma Patient Care. The relevance of the topic is justified by the fact that in Latvia, from January 1 to August 17, 2022, 396 complaints regarding violations in healthcare were received, and most of them were related to communication issues. Research objective: To explore nonverbal communication in nursing practice for trauma patient care. Hypothesis: Patients perceive the kinesthetic form of nonverbal communication by nurses most prominently, paying less attention to proxemics. Research method: Quantitative study, research instrument - survey questionnaire. Research results: Overall, 88% of patients rate nurses' nonverbal communication positively. The most common communication problems were caused by deficiencies in kinesthetic and vocal skills. The main factor influencing communication and trauma is the age of the patients. In 18% of cases, nonverbal and verbal information differed, creating doubts and a misleading impression in patients. Nurses' communication skills are directly related to the level of patient satisfaction. In the conclusion of the thesis, recommendations are developed with the aim of improving nurses' nonverbal communication in trauma patient care. Keywords: nonverbal communication, trauma patients,empathetic care, patientcentered care. Scope of the thesis: 37 pages, including 17 images, 1 table, 40 references to literature, and 3 appendices.
Nonverbal Communication in Nursing Practice for Trauma Patient Care
Keywords: Medicīna; Neverbālā komunikācija; Traumu pacienti; Empātiska aprūpe; Uz pacientu vērsta aprūpe