Bronzas laikmeta keramika Skrundas Krievukalnā un Paplakas pilskalnā: reģionālās līdzības un atšķirības - Visocka, Vanda (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Bronzas laikmeta keramika Skrundas Krievukalnā un Paplakas pilskalnā: reģionālās līdzības un atšķirības” mērķis ir izanalizēt, klasificēt un salīdzināt Skrundas Krievu kalna un Paplakas pilsalnka keramikas kolekcijas. Keramikas analīze palīdz izprast seno kultūru saimniecisko dzīvi, estētiskos priekšstatus, kā arī maiņas sakaru ietekmi uz vietējām tradīcijām, tāpēc tās sīkāku izpēti nedrīkst atstāt novārtā. Abu pilskalnu apdzīvotība, pēc atradumiem, datēta ar I g.t. pr.Kr. jeb vēlā bronzas laikmeta periodu. Abi pilskalni atrodas aptuveni 50 km attālumā viens no otra, tāpēc iekļaujas vienā reģionā, līdz ar to lietderīgi ir salīdzināt abu keramikas kolekcijas un noskaidrot līdzības un atšķirības reģionālā līmenī. Darbā sniegtas ziņas par keramikas trauku diametru, biezumu, to profilu, dibenu un augšmalu formām, kā arī to iedalījumu pēc dažāda rakstura pazīmēm. Darbs pamatā balstīts uz Skrundas Krievu kalna un Paplakas pilskalna izrakumos iegūtajām keramikas kolekcijām,pilskalnos notikušo arheoloģisko izrakumu dokumentācijām un atsevišķu autoru monogrāfijām un publikācijām par podniecību bronzas un agrajā dzelzs laikmetā.

The aim of bachelor work „Ceramics in bronze age in Skrundas Krievukalns and Paplakas mound: regional similarities and differences” is to analize and clasify ceramic collections of Skrundas Krievukalns and Paplakas mound. The analyze of ceramic helps to understand more about household of ancient cultures, their aesthetic perceptions and the impact of exchange communication on local traditions, therefore, further research should not be neglected. Both mounds, by their artefacts, are dated with I millennium B.C. or period of late bronze age. Both mounds are located about 50 km from each other, so they are in the same region, therefore it is needed to compare both ceramic collections and find out similarities and differences at regional level. The bachelor work is based on in Skrundas Krievu kalna and Paplakas mound excavated ceramic collections, excavation documentation and books and articles about pottery in bronze and early iron age.
Ceramics in Bronze age in Skrundas Krievukalns and Paplakas mound: regional similarities and differences
Keywords: Vēsture; Krievukalns; Paplakas pilskalns; Vēlais bronzas laikmets; Keramika