Priekšlikumi energoplānu izstrādei teritorijas attīstības plānošanas ietvarā: Rīgas piemērs - Makuševa, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2017)
Attīstoties jaunajām apdzīvotām vietām pieaug pieprasījums pēc enerģijas pakalpojumu pieejamības. Pieprasījumu pēc enerģijas pakalpojumu pieejamības nosaka vairāki faktori - tehniskais nodrošinājums, ekonomiskais faktors, iedzīvotāju komforta līmenis, ģeogrāfiskais stāvoklis, konkurences faktors. Līdz ar to teritorijas attīstības dokumentos un telpiskās plānošanas dokumentos jāpievērš uzmanība energosektorā notiekošām darbībām. Energoplānu izstrāde ir veids kā, kontrolēt notiekošo attīstību caur telpiskās plānošanas dokumentiem un sasaistīt energosektoru ar pārējam nozarēm. Maģistra darba mērķis – pašvaldības energoplāna izstrādāšanas nepieciešamības pamatojums un integrācija teritorijas attīstības plānošanas ietvarā. Darbā formulēti priekšlikumi energoplānu izstrādei, par piemēru ņemot siltumapgādes sektoru un priekšlikumi tematiska plānojuma izstrādes nepieciešamībai. Maģistra darbs ir izstrādāts latviešu valodā un sastāv no 1 sējuma un 7 pielikumiem. Sējuma teksta daļa sastāv no ievada, 7 nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, 26 attēliem, 4 tabulām un izmantotās literatūras saraksta, kopā 84 lappusēm.

With development of new populated areas in town's rising demand for energy services availability. Demand for energy services availability is determined by several factors – technical support, economic, resident comfort level, the geographical position, the competition factor. Consequently the spatial planning documents and spatial development documents should pay’s attention to the ongoing energy sector activities. Energy plan is way to control development through spatial planning documents and link the energy sector with other sectors. Master’s thesis is municipal energy plan development argument and involvement in territorial development planning framework. Work formulated proposals energy plan for, following the example of the district heating sector and proposals thematic plan development necessities. Master's thesis is written in Latvian language and consists of 1 volume and 7 appendixes. Volume total amount of 84 pages consists of an introduction 7 chapters, conclusions and proposals, 26 images, 4 tables and the bibliography and list of sources.
Proposals for the energy plan elaboration in territorial development planning framework: Riga case
Keywords: Arhitektūra; enerģijas plānošana; ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāns; energosektors; energoefektivitāte; tematiskais plānojums