Slokšņu mālu granulometriskā sastāva pētījumi Audru apkārtnē, dienvidrietumu Igaunijā - Liepiņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā pētīts un analizēts Vislas apledojuma beigu posma slokšņu mālu granulometriskais sastāvs atsevišķu varvju ietvaros, lai raksturotu sedimentācijas vidi to nogulsnēšanās laikā Audru apkārtnē, dienvidrietumu Igaunijā. Slokšņu māli šeit veidojušies, ledājam atkāpjoties no Pandiveres – Ņevas ledāja malas veidojumu zonas. Granulometriskā sastāva analīze veikta divdesmit piecām varvēm, izmantojot lāzerdifrakcijas un hidrometra metodes. Iegūtie rezultāti ļauj izdarīt secinājumus par sedimentācijas vides mainīgo raksturu un to ietekmējošajiem faktoriem. Lielākās granulometriskā sastāva atšķirības vērojamas vasaras slāņos. Ziemas slāņi ir diezgan vienveidīgi. Atslēgas vārdi: glaciolimniskie nogulumi, varves, granulometriskais sastāvs, Igaunija.

Bachelor thesis is focused on the study of grain size distribution of the Late Weichselian varved clays from Audru area, southwestern Estonia. The main objective of this paper is to describe the differences of grain size distribution within individual varves and characterize the sedimentary environment during the deposition of varved clays. Varved clays in this area were formed during ice recession form Pandivere – Neva ice marginal formations. A total of 25 varves were analyzed for the grain size distribution using laser diffraction and hydrometer methods. Results show the inconsistent nature of the sedimentary environment and enable the possibility to describe factors that have an impact on it. The greatest differences in grain size distribution were found in summer layers. Winter layers are quite uniform. Keywords: glaciolacustrine sediments, varves, grain size distribution, Estonia.
Study of grain size distribution of varved clays in Audru area, southwestern Estonia
Keywords: Ģeoloģija