Iekšējās kontroles sistēmas novērtēšana un pilnveidošanas iespējas SIA "X" - Builova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā autore pēta iekšējās kontroles sistēmu sabiedrībā „X”, kuras finanšu rezultātiem kopš 2006. gadā ir tendence pasliktināties, bet iekšējās kontroles sistēmas nepilnības ar katru gadu kļūst arvien jūtamākas. Darba mērķis ir izpētīt iekšējās kontroles sistēmas būtību, tās vispārējās prasības un organizācijas jautājumus, novērtēt sabiedrības „X” iekšējo kontroles sistēmu un izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai. Pirmajā daļā ir pētīta iekšējās kontroles sistēmas būtība, tās vispārējas prasības un organizācija grāmatvedības ciklā. Otrajā daļā ir veikts iekšējās kontroles sistēmas novērtējums sabiedrībā „X” . Trešajā daļā ir izstrādāti priekšlikumi tās pilnveidošanai. Par svarīgākiem informācijas avotiem kalpoja LR normatīvie akti, zinātniskie darbi un sabiedrības „X” nepublicētie materiāli. Atslēgvārdi: iekšējā kontroles sistēma, grāmatvedības uzskaite.

In this work author performs a research on internal control system in company „X”. This was driven by financial results that had a negative trend since 2006. The deficiencies in previously established control system had a negative influence for a notable time. The aims are to perform a study on internal control system theory, its general requirements and organizational issues. It was set to be applied in practice on company „X” by performing evaluation of existing system and appearing with improvement suggestions. In the first chapter author studies the concept of internal control system. That includes the fundamental components along with specifics of accounting processes. In the second chapter the evaluation of internal control system in company „X” is performed. All the improvement suggestions are stated and analyzed in the third chapter. The main information sources used in this paper are legislative acts of Republic of Latvia, scientific works and unpublished materials of company „X”. Keywords: internal control system, accounting.
Evaluation and improvement of internal control system in company "X"
Keywords: Ekonomika