Dzīves mērķu, pašefektivitātes saistība ar subjektīvās labklājības rādītājiem sievietēm - Hiļko, Raisa (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir izprast dzīves mērķu pašefektivitātes saistību ar subjektīvās labklājības rādītājiem sievietēm. Pētot konstruktu teorētisko bāzi tika izvirzīts, ka iekšējā satura dzīves mērķiem ir saistība ar subjektīvo labklājību, un balstoties uz personīgo vērtību izvirzītajiem dzīves mērķiem un indivīda pašefektivitātes līmeni, izvirzīto mērķu sasniegšana ietekmē subjektīvās labklājības līmeni. Pētījuma respondentu izlasi veido 60 sievietes vecuma grupā no 20-50 gadiem , kuru vidējais vecums ir 33,83 gadi. Dzīves mērķu, pašefektivitātes un subjektīvās labklājības noteikšanai tika pielietotas Dzīves mērķu skala (Aspirations Index; Kasser & Ryan, 1996), Latvijā aptauju adaptējusi S.Ikauniece (2009),vispārējās pašefektivitātes izjūtas skala (The General Self- Efficacy Scale) (Schwarcer & Jerusalem, 1995), Latvijā aptauju adaptējusi K. Andersone (2008),apmierinātība ar dzīvi skala (SWLS- The Satisfaction With Life Scale) (Diener, Emmons, Larsen, &Driffin, 1985), Latvijā aptauju adaptējusi Anda Upmane (2010). Pētījumā tika noskaidrots, ka pastāv vairākas saistības starp mainīgajiem lielumiem. Vairāk saistību uzrādījās pašefektivitātei ar bagātības, popularitātes, personīgās izaugsmes, sabiedrības un veselības mērķiem. Apmierinātībai ar dzīvi un dzīves mērķiem saitību ir mazāk, lielākā saistība ir popularitātes mērķim, saistība uzrādījās visās šī mērķa apakšskalās. Veiktajā pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka gan iekšējā, gan ārēja satura dzīves dzīves mērķiem ir saistība ar apmierinātību ar dzīvi. Kā arī pētījumā iegūtie rezultāti parāda, jo augstāka pašefektivitāte, jo augstāka apmierinātība ar dzīvi.

The aim of the bachelor's paper research is to identify the relations between life goals, self-efficacy and subjective well-being of women. During the study of the constructs' theoretical basis, it was presumed that intrinsic life goals are related to subjective well-being, and based on the life goals set by personal values and the level of self-efficacy of an individual, attainment of the objectives affects the level of subjective well-being. The research sample consisted of 60 respondents, women in the age group 20-50 years, with average age of 33.83 years. The Aspirations Index (Kasser & Ryan, 1996), Latvian adaptation of the questionnaire provided by S. Ikauniece (2009), the General Self- Efficacy Scale (Schwarcer & Jerusalem, 1995), Latvian adaptation of the questionnaire provided by K. Andersone (2008), the Satisfaction with Life Scale (Diener, Emmons, Larsen, & Driffin, 1985), Latvian adaptation of the questionnaire provided by Anda Upmane (2010), was applied for the determination of life goals, self-efficacy and subjective well-being. The study showed that there are several relations between the variables. Strong relations appeared between wealth, popularity, personal growth, social and health goals, less strong relations are between life satisfaction and life goals, the strongest relations are between popularity and life goals, the results appeared in all the sub-scales of the goal. The research results show that both intrinsic and extrinsic life goals are related to life satisfaction. In addition, the research results indicate that the higher is self-efficacy, the higher is life satisfaction.
Life Goals, Self-Efficacy, Obligation of Subjective Well-Being Indicators for Women
Keywords: Psiholoģija; Dzīves mērķi; Pašefektivitāte; Subjektīvā labklājība; life goals; self efficacy