Vainas jēdziens un vainas konstatēšana civiltiesībās - Ivanova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbs ir veltīts vainas jēdziena noskaidrošanai un vainas konstatēšanai civiltiesībās. Latvijā notiek pakāpeniska viedokļu maiņa par vainas institūta pastāvēšanu civiltiesībās. Daļēji šīs izmaiņas ir sasitītas ar Eiropas Savienības ietvaros notiekošajiem privāttiesību unifikācijas darbiem. Latvijā tiek apsvērtas iespējas pārņemt Civillikumā stingrās (objektīvās) atbildības principu. Šis princips par galveno izvirza civiltiesisko līdzekļu piemērošanu. Atbildības pienākuma noteikšanā tiek vērtētas personas darbības, vai tās ir tiesiskas vai prettiesiskas. Savukārt vainas princips paredz vērtēt personas darbībās vainu. Vainas jēdzienam nav definīcijas. Tā izpratne civiltiesībās ir saistīta ar krimināltiesībās pastāvošo vainas apzīmējumu kā „psihisku attieksmi”. Darba mērķis ir aplūkot vainas institūta rašanos, tā attīstību un galvenās koncepcijas. Par rezultātu kalpo iegūtās atziņas par stingrās (objektīvās) atbildības principa pārsvaru par vainas principu gan no teorētiskā, gan no praktiskā viedokļa. Atslēgvārdi: vaina, vainas princips, stingrā (objektīvā) atbildība, atbildība, civiltiesiskās aizsardzības līdzekļi, zaudējumi.

The master paper to give an attention to clarify a fault conception in the civil law. In Latvia is going to change point of view about the fault conception. The changes are binging with unifications works in civil law of the European of Union. In Latvia are considering possibility of overtaking strict liability institution in the Civil Law of Latvia. The main signification of the strict liability are remedies. In this sense it is the opposite of the principle of fault. The term „fault” has no definition. It is connected with „mental attitude” as it is in the criminal law. Tasks of master paper are to examine coming into existence of the term „fault”, development and most important conceptions. Results are conclusions about principle of the strict liability prevelence of the principle of the fault. Key words: fault, the principle of fault, strict liability, liability, remedies, damages.
Definition and Establishing of Guilt in Civil Law
Keywords: Tiesības