Latvijā izmantoto H. pylori eradikācijas shēmu analīze un efektivitāte - Orjola, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2023)
Helicobacter pylori ir baktērija, kas kolonizē kuņģi, izraisot hronisku gastrītu, kas var progresēt līdz smagam komplikācijam. Pirmās izvēles ārstēšanas shēma pēc Māstrihtas VI vadlīnijam ietver protonu sūkņa inhibitoru un divas antibiotikas. H. pylori ārstēšana ir sarežģīta tās augstās rezistences dēļ, un daudzās valstīs laika gaitā tā palielinās. Pētījuma mērķis – salīdzīnāt ģimenes ārstu un gastroenterologu nozīmēto eradikācijas shēmu efektivitāti un atbilstību vadlīnijām. Pētījumā piedalījās 996 pacienti, kuri bija ieradušies uz eradikācijas kontroles vizīti. Ģimenes ārsti 91,2% gadījumu izrakstīja atbilstošus eradikācijas režīmus, bet gastroenterologi – 97,9% gadījumu. Efektīvu eradikācijas terapiju ģimenes ārsti nozīmēja 79,4% gadījumu, bet gastroenterologi – 84,0% gadījumu. Kopumā eradikācijas terapijas bija veiksmīgas 81% gadījumu.

Helicobacter pylori is a bacterium that colonizes the stomach, causing chronic gastritis that can progress to severe complications. The first-line treatment regimen according to the Maastricht VI guidelines includes a proton pump inhibitor and two antibiotics. The treatment of H. pylori is difficult due to its high resistance, which is increasing over time in many countries. The aim of the study is to compare the effectiveness and compliance with the guidelines of eradication schemes prescribed by family doctors and gastroenterologists. 996 patients who came for the eradication control visit participated in the study. Family doctors prescribed appropriate eradication regimens in 91.2% of cases, and gastroenterologists - in 97.9% of cases. Effective eradication therapy was prescribed by family doctors in 79.4% of cases, and by gastroenterologists in 84.0% of cases. Overall, eradication therapies were successful in 81% of cases.
Analysis and efficiency of H. pylori eradication schemes used in Latvia
Keywords: Farmācija; H.pylori; Eradikācija; Efektivitāte; Vadlīnijas