Revīzijas pakalpojumu sniegšanas obligātās rotācijas reformas analīze - Ruka, Daina (Latvijas Universitāte, 2014)
Eiropas revīziju sistēmā pēc 2008. gada finanšu krīzes atklājās būtiski trūkumi. Lai stabilizētu finanšu sistēmu un izvairītos no būtiskiem finanšu riskiem nākotnē, Eiropas Komisija 2011. gada 30. novembrī ir publicējusi priekšlikumus attiecībā uz obligātajām revīzijām sabiedriskas nozīmes struktūrās. Priekšlikumu galēja apstiprināšana vai noraidīšana provizoriski ir paredzēta 2014.gadā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Eiropas Komisijas audita reformu iespējamo ietekmi uz audita nozari un starptautisko biznesu ES, kā arī izstrādāt priekšlikumus Eiropas Komisijai un auditorfirmām, lai stiprinātu auditoru neatkarību un veicinātu audita kvalitāti. Lai sasniegtu noteiktos mērķus, autore pētījuma ietvaros veica uzņēmumu pārstāvju aptauju un ekspertintervijas. Pēc iegūto rezultātu apkopojuma, autore secina, ka dažu Eiropas Komisijas priekšlikumu apstiprināšana negatīvi atsauktos uz auditoru neatkarības un audita kvalitātes veicināšanu, kas var ietekmēt arī starptautiskā biznesa attīstību ES. Atslēgvārdi: audits, Aģenta teorija, sabiedriskas nozīmes struktūras, audita kvalitāte, auditoru neatkarība, starptautiskais bizness.

The 2008 financial crisis highlighted considerable shortcomings and the weaknesses in the European audit system. To stabilize financial system and to avoid from substantial financial risks in the future, European Commission has published proposals regarding statutory audit of public-interest entities on 30 November 2011. The deadline for approval or rejection of proposals is planned provisionally on 2014. The objective of the research is to find out possible impacts on audit industry and international business in ES regarding European Commission’s porposals on specific requirements to statutory audit of public-interest entities. Also one of the objectives is to develop proposals for European Commission and audit companies, in order to enhance the audit quality and to strengthen the auditor independence. To meet the objectives of the research, author has performed interviews with experts and surveys of company representatives. The results show that some of the European Commission’s proposals could negatively affect audit quality and auditor independence. Hence, these proposals can cause also a negative impact on international business in EU. Keywords: audit reforms, Agency theory, public-interest entities, audit quality, auditor independence, international business.
Analysis of compulsory audit services rotation reform
Keywords: Vadībzinātne