Uz hialuronskābes bāzes veidotu funkcionalizētu biomateriālu efektivitātes un drošības izvērtējums in vivo diabēta brūču modelī - Jeņina, Joanna (Latvijas Universitāte, 2016)
Hronisko brūču dzīšana ir viena no aktuālākajām tēmām medicīnas nozarē, un tādēļ ir nepieciešams izstrādāt jaunus materiālus un aktīvās vielas, kuri būtu efektīvāki un ātrāki hronisko brūču aprūpes risinājumos. Maģistra darbā tika izvērtēti jaunizveidotie biomateriāli, kas ietver glikoproteīnu, efektivitāte brūču dzīšanas procesos Wistar žurku tēviņiem un veikti akūtas toksicitātes noteikšanas pētījumi ICR peļu tēviņiem. Iegūtie rezultāti diabētisko brūču dzīšanas procesā parāda, ka jau sākot ar pētījuma otro dienu, salīdzinot ar kontroles grupu, diviem jaunizveidotiem biomateriāliem ir progresīva un efektīva diabētisko brūču dzīšana. Dabīgais immunomodulators uzrādīja drošus rezultātus akutas toksicitātes novērtējumā pelēm pēc lielu devu ievadīšanas, tā neizsauca iekaisuma reakciju.

Diabetic wound healing is one of the most popular subjects in the medical field, and it is therefore necessary to develop new materials and active substances which should be more efficient and faster in diabetic wound care. In reseach study were evaluated two newly developed biomaterials (with natural immunomudulators glycoprotein functionalized hyaluronic acid), effectiveness of diabetic wound healing processes in Wistar male rats and detection of acute toxity in ICR male mice. The results in diabetic wound healing showed that starting from the second day of study, comparing with control group, two newly developed biomaterials have been progressive and effective in diabetic wound healing. Natural immunomodulators showed reliable results for acute toxity assessment in mice at high doses, because it caused no inflammatory reaction.
Functionalized hyaluronic acid based biomaterial efficacy and safety assessment in diabetic wound model
Keywords: Farmācija; diabētisko brūču dzīšana; imunomodulatori; glikoproteīni; in vivo diabēta brūču modeļi