Tehnoferences saistība ar depresiju un apmierinātību ar dzīvi - Ziediņa, Sintija (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījums ir par tehnoferences saistību ar depresiju un apmierinātību ar dzīvi. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt saistību starp tehnoferenci un depresiju, un saistību starp tehnoferenci un apmierinātību ar dzīvi. Izvirzītā hipotēze: Tehnoference ir saistīta ar paaugstinātiem depresijas simptomu rādītājiem un pazeminātiem apmierinātības ar dzīvi rādītājiem. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas – Tehnoloģijas ierīces iejaukšanās skala (TILES; McDaniel & Coyne, 2014), Beka depresijas aptauja (BDA-II, Beck, Steer & Brown, 1996) un Apmierinātības ar dzīvi skala (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985). Pētījuma izlase sastāvēja no 89 respondentiem, no kuriem 77 bija sievietes un 12 bija vīrieši vecumgrupā no 18 līdz 63 gadiem. Iegūtie pētījuma rezultāti izvirzīto pētījuma hipotēzi apstiprina daļēji. Veicot korelāciju analīzi tika noskaidrots, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp tehnoferenci un depresiju. Tomēr tika noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp tehnoferenci un apmierinātību ar dzīvi.

Research is about association of technoference with depression and satisfaction with life. The research is aimed at exploring association of technoference with depression and life satisfaction. Hypothesis of the research: Technoference is associated with higher depression levels and lower levels of satisfaction with life. The study used three surveys – Technology Device Interference Scale (TILES; McDaniel & Coyne, 2014), Beck Depression Inventory (BDA-II; Beck, Steer & Brown, 1996) and Satisfaction with Life Scale (Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985). The research sample consisted of 89 respondents, of whom 77 were women and 12 were men in the age group between the ages of 18 and 63. The results of the study partially confirm the proposed research hypothesis. Correlation analysis revealed that there were no statistically significant differences between technoference and depression. However, it was found that there are statistically significant differences between technoference and satisfaction with life.
Association of Technoference with Depression and Satisfaction with Life
Keywords: Psiholoģija; Tehnoference; Depresija; Apmierinātība ar dzīvi; Tehnoferences saistība ar depresiju un apmierinātību ar dzīvi