Ar veselības aprūpi saistīto infekciju rādītāji un riska raksturojums jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļās - Grāmatniece, Alise (Latvijas Universitāte, 2013)
Tika veikts aprakstošs prospektīvs divu etapu infekciju uzraudzības un gadījumu kontroles pētījums Acinetobacter baumannii (A.baumannii) uzliesmojumam divās Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļās (ITN). Šāds pētījums Latvijā norisinājās pirmo reizi. Darba mērķis bija raksturot Jaundzimušo ITN ar veselības aprūpi saistīto infekciju rādītājus Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) dzimušiem jaundzimušajiem. Ar veselības aprūpi saistīto infekciju kumulatīvā incidence Jaundzimušo ITN bija 25,3 uz 100 pacientiem. Biežākā ar veselības aprūpi saistītā infekcija bija sepse – 70,8%, biežākais sepses izraisītājs A.baumannii. Galvenais riska faktors ar veselības aprūpi saistītas sepses attīstībai - CVK lietošana. Infekciju uzraudzības ieviešana statistiski ticami (p<0,05) palīdzēja samazināt ar veselības aprūpi saistīto infekciju incidences biežumu Jaundzimušo ITN. Uzraudzības laikā tika sekmīgi identificēts un kontrolēts multirezistenta A.baumannii uzliesmojums.

Two stage descriptive prospective infection surveillance study was done together with case-control study for Acinetobacter baumannii (A.baumannii) outbreak in two Neonatal intensive care units (NICU). This was the first time this kind of HAIs surveillance was undertaken in Latvias NICUs. The aim of the study was to describe HAIs rates and risk factors for newborns who were born in Pauls Stradins Clinical University Hospital and admitted to NICU. Cumulative incidence of HAIs in Pauls Stradins Clinical University Hospital and the Children's Clinical University Hospital "Torņkalns" NICUs was 25.3 per 100 patients. The most common HAI is sepsis - 70.8%, the most common cause of sepsis A.baumannii. The main risk factor for HAI sepsis development is the use of the CVC. Infection surveillance statistically significant (p <0.05) helped to reduce HAI incidence rate. During HAIs surveillance we successfully identified and controlled an outbreak of multidrug-resistant A.baumannii.
Risk stratification and analysis of healthcare-acquired infections in neonatal intensive care units
Keywords: Medicīna