Rīgas līča vides kvalitātes novērtējums, izmantojot fitoplanktona indikatoru "Kramaļģu/Dinofītaļģu indekss" - Maderniece, Agita (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā tika veikta fitoplanktona indikatora “Kramaļģu / Dinofītaļģu indekss” (Dia/Dino indekss) testēšana Rīgas līcī, kā arī noteikta fizikālo (temperatūra) un hidroķīmisko (slāpekļa, fosfora un silīcija) parametru ietekme uz pavasara sezonas kramaļģu un dinofītaļģu maksimālajām biomasām un aprēķinātajām indeksa vērtībām. Indeksa vērtības tika aprēķinātas nodalot līča pārejas (T) un atklātos, piekrastes ūdeņus (O-C). Indikatora testēšanā tika izmantoti Latvijas Hidroekoloģijas institūta datu bāzē pieejamie fitoplanktona un fizikāli-ķīmisko parametru dati no 1976. - 2019. gadam. Aprēķinātas Dia/Dino indeksa vidējās un maksimālās pavasara kramaļģu un dinofītaļģu biomasas un alternatīvā silīcija patēriņa indeksa vērtības, kā arī noteiktas labas vides stāvokļa (GES – good environmental status) robežvērtības. Darba gaitā tika noskaidrots, ka indikatoru “Kramaļģu / Dinofītaļģu indekss” var izmantot Rīgas līča vides kvalitātes novērtēšanā, ka tas galvenokārt raksturo barības transportu jeb virzienu ekosistēmā, kas atbilst EU Jūras stratēģijas pamatdirektīvas (MSFD – Marine Strategy Framework Directive) D4 (barības ķēdes) raksturlielumam un var norādīt uz eitrofikācijas (raksturlielums D5) rezultātā radītu silīcija limitāciju.

Environmental quality assessment of the Gulf of Riga using the phytoplankton indicator "Diatom/Dinoflagellate index". In the Master's thesis, the phytoplankton indicator “Diatom / Dinoflagellate index” (Dia / Dino index) was tested in the Gulf of Riga, and the influence of physical (temperature) and hydrochemical (nitrogen, phosphorus and silicon) parameters was determined on spring diatom and dinoflagellate maximum biomass and index values. The index values were calculated by separating the transition (T) and open, coastal (O-C) parts of the gulf. The data on phytoplankton and physico-chemical parameters from 1976 to 2019 available in database of the Latvian Institute of Hydroecology were used. Dia / Dino index from the average and maximum biomass of spring diatoms and dinoflagellates, as well the alternative silicon consumption index have been calculated and the threshold values of good environmental status (GES) have been determined. In the course of the work was found out that the “Diatom / Dinoflagellate index” indicator can be used to assess the environmental status of the Gulf of Riga. This indicator mainly characterizes food pathway in the ecosystem, which complies with the EU Marine Strategy Framework Directive (MSFD) food web (D4) and may indicate silica limitation caused by eutrophication (D5).
Environmental quality assessment of the Gulf of Riga using the phytoplankton indicator "Diatom/Dinoflagellate index"
Keywords: Bioloģija; kramaļģes; dinofītaļģes; indikators; labas vides stāvokļa novērtējums (GES); Rīgas līcis