Jauniešu kautrības izjūts saistība ar piesaistes stilu. - Širaka, Everita (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir izpētīt kautrības izjūtas un piesaistes stilu (A, drošās piesaistes stils; B – izvairīgi bailīgais stils; C – ar attiecībām pārņemtais stils; D – izvairīgi noraidošais stils) saistību. Pētījuma izlasi veido 60 jaunieši (30 puiši un 30 meitenes) vecumā no 17 līdz 19 gadiem. Respondentiem tika piedāvāts bez laika ierobežojumiem aizpildīt Attiecību aptauju un Hendersones/Zimbardo kautrīguma aptauju. Teorētiskās daļas pamatā tika izmantoti Dž.Boulbija, M.Einsvortas un K.Bartolomjū atklājumi piesaistes stilu izpētē un F.Zimbardo, Dako un Izarda pētījumi un atklājumi kautrības jomā. Pētījuma rezultāti liecina, 17 – 19 gadu vecu jauniešu kopējā izlasē neparādās statistiski nozīmīgas sakarības starp kautrību un piesaistes stiliem, tomēr atsevišķi 17 – 19 gadu vecu jauniešu puišu un meiteņu grupās, meitenēm parādās statistiski nozīmīga saistības starp kautrību un B jeb izvairīgi bailīgo piesaistes stilu un starp kautrību un C jeb ar attiecībām pārņemto piesaistes stilu.

The aim of the bachelor’s work is to determine the correlation between shyness and attachment styles (A – secure attachment style, B – fearful-avoidant attachment style, C – preoccupied attachment style, D – dismissive- avoidant attachment style). The participants of the research were 60 young people (30 – boys and 30 – girls) in the age between 17 and 19. Respondents were asked to complete The Relationship Questionnaire and Henderson/Zimbardo Shyness Questionaire. The teoretical part of the work is based on the discoveries of Bowlby, Ainsworth and Bartholomew in the investigation of the attachment styles, and on the researches and findings of Zimbardo, Dako and Izard in the field of shyness. Results of the research indicated, that there didn’t exist significant correlation between shyness and attachment styles in whole group, however there were found significant correlation between shyness and B- fearful-avoidant attachment style and between shyness and C – preoccupied attachment style, separately in girl’s group at the age between 17 and 19.
Relationship between Young Adults Sense of Shyness and Attachment Style.
Keywords: Psiholoģija