Sentiendi leksika Ovidija poēmā Ars amatoria - Brikmanis, Inguss (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt sentiendi leksikas semantiku un izvērtēt tās funkcijas Ovidija poēmā „Ars amatoria”. Mērķa sasniegšanai tiek apzinātas mūsdienu pētnieku atziņas par Ovidija poēmu „Ars amatoria”, tās raksturiezīmes, kā arī teorētisks materiāls par semantiku un semantisko lauku. Bakalaura darba vajadzībām konstruēts sentiendi leksiski semantiskais lauks. Ņemot to vērā, tiek atlasītas un grupētas leksēmas tematiskajās grupās jeb piecās maņās. Pētījuma laikā tika atklāts, ka sentiendi leksika puer aspektu atklāj reizē gan kā viltīgu mednieku, gan uzmanīgu mīlētāju, puella aspektu – kā maigu, piesardzīgu būtni, savukārt ars amatoria - kā ar sentiendi leksikas palīdzību dzeja tiek atainota kā patīkama, nevainīga, kas sniedz padomus baudāmam „mīlestības” īstenojumam.

The aim of the bachelor’s thesis Sentiendi Lexis in Poem „Ars amatoria” by Ovid is to explore the semantic and analyze it’s functions in the poem „Ars amatoria” by Ovid. To achieve the goal the author studied the conclusions of contemporary researchers about the poem „Ars amatoria” by Ovid, it’s characteristics, as well as theory about lexis, semantics and semantic field. For the thesis constructed semantic field of sentiendi lexis. Basing on that, author divides and groups lexis into thematical groups or five senses. Research process revealed, that sentiendi lexis aspect of puer reveals as both sly hunter, both attentive lover, aspect of puella – as gentle, wary creature, while aspect of ars amatoria – how sentiendi lexis reveals poetry as pleasing, guiltless, which gives advices for enjoyable implementation of „love”.
Sentiendi Lexis in Poem Ars amatoria by Ovid
Keywords: Valodniecība; sentiendi leksika; semantiskais lauks; semantika; konteksts; Ovidija poēma „Ars amatoria”