Kriminālatbildība par ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu - Tomings, Arturs (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba izvēlētā tēma ir „Kriminālatbildība par ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu”, kas izstrādāta analizējot Krimināllikuma 260. un 262. pantu. Maģistra darbs sniedz raksturojumu par kriminālatbildību, kas paredzēta ceļu satiksmes vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanas gadījumā. Maģistra darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek izskatīts ceļu satiksmes drošību reglamentējošo Krimināllikuma normu vispārīgs raksturojums, tiek norādītas atbildību par šo noteikumu pārkāpšanu reglamentējošās normās iekļauto jēdzienu interpretācijas problēmas. Darba otrajā nodaļā tiek izanalizēts Krimināllikuma 260. un 262.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāvs, tiek izskatīts ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanas objekts, objektīvā puse, subjekts un subjektīvā puse, tiek dotas noziedzīgā nodarījuma kvalifikācijas problēmas un tiek izpētīti jautājumi par dotā noziedzīgā nodarījuma ierobežošanu no citiem noziegumiem. Darba trešajā nodaļā, analizējot tiesu praksi, apskatīta ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanas kvalifikācija pēc kopības ar saskarīgiem noziedzīgiem nodarījumiem. Noslēdzot katru darba nodaļu, darba autors noformulēja secinājumus, bet darba beigās apkopoja secinājumus par izvelēta temata pamatproblēmām un piedāvāja to iespējamos risinājumus. Maģistra darba izstrādes gaitā analizēti dažādi materiāli, literatūra, tiesu prakse, atbilstoši izvēlētajai maģistra darba tēmai.

The theme of master work is "The criminal responsibility for infringement of the rules of traffic and service regulations of vehicles" is developed by analyzing articles 260 and 262 of the Criminal law. The master work characterizes the criminal liability intended in case of infringement of rules of traffic or service regulations of a vehicle. Master work consists of three parts. In the first chapter of master work is considered the general characteristic of norms of the Criminal law, are specified problems of interpretation of the concepts that included in norms, which regulate the responsibility for violation of the given rules. A special attention will be turned to the second chapter of master work, where will be analyzed the Criminal law of criminal action, which provided in 260 article, namely, the object, the objective side, the subject and the subjective side of infringement of rules of traffic and service regulations of vehicles, as well problematic of qualification of the given criminal action as questions of differentiation of the given criminal action from other crimes are studied. In the third chapter master work, the most widespread cases in practice are considered sets of criminal actions of violation of rules of traffic and service regulations of vehicles with adjacent criminal acts. Finishing each part of master work, the author make conclusions, and at the end of work colligates the conclusions about the basic problems of the chosen theme and offers their possible solutions. The author of the present master work analyzed different materials, the literature, and judiciary practice according to chosen a theme of the master work.
The criminal responsibility for infringement of the rules of traffic and service regulations of vehicles
Keywords: Juridiskā zinātne