Pilsētas un mājas tēls J.Katišonokas romānā "Kad cilvēks aiziet". - Saveiko, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs ir veltīts J.Katišonokas romāna "Kad cilvēks aiziet" mākslinieciskās telpas īpatnību analīzei. Pētījuma mērķis ir atklāt galvenās mākslinieciskās telpas iezīmes un to funkcijas romānā. Mājas un pilsētas māksliniecisko tēlu analīzē autors izmanto imanento, motivējošo, intertekstuālo un kultūrvēsturisko metodi.. Darbā īpaša uzmanība pievērsta romāna galveno ideju un motīvu analīzei, kā arī romāna poētikas īpatnību noteikšanai. Darbs sastāv no divām nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek atspoguļoti galvenie teorētiskie jautājumi, kas nepieciešami maģistra pētījuma veikšanai. Otrajā nodaļā - analizētas mākslinieciskās telpas īpatnības, kā arī mājas un pilsētas tēls. Darbs var ieinteresēt filologus, kas nodarbojās ar mākslinieciskās telpas analīzi un arī tos, kas pēta pilsētas tekstus u tekstus par Rīgu krievu literatūrā.

The MA thesis is devoted to the research of the features of the artistic space in a literary work. The aim of the study is to identify the main features of the artistic space and their functions in the novel. The author uses the immanent, motivic, intertextual, culture-historical methods to analyze the artistic images of the house and the city in the novel. The special attention in the research is paid to the analysis of the main ideas and motives of the novel and to the identification of the peculiarities of the novel’s poetics. The thesis consists of two parts. Main theoretical questions are examined in the first part, which is needed for the development of the master’s thesis; the features of artistic space, as well as the characteristics of the city and house are analyzed in the second part of the research. The study will be interesting to literary critics and scholars who are engaged into the research of the features of the artistic space, as well as to those who are exploring urban texts and texts about Riga in the Russian literature.
The Image of the City and the House in the Novel “As a man leaves” by E. Katishonok.
Keywords: Filoloģija; художественное пространство; образ дома; образ города; рижский текст; образ Риги