Londonas iedzīvotāju aizsardzība no gaisa triecieniem Otrā pasaules kara laikā - Belinska, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir par patvertņu politiku Londonā Otrā pasaules kara laikā. Mērķis ir izpētīt, kādus drošības pasākumus veica Lielbritānijas valdība, lai nodrošinātu Londonas iedzīvotāju aizsardzību pret ienaidnieka uzlidojumiem, un kādi bija iedzīvotājiem pieejamie, varas iestāžu nodrošinātie patvertņu veidi Otrā pasaules kara laikā. Darbā analizētas publisko un privāto patvertņu priekšrocības un negatīvie aspekti, apskatīta darba organizācija un ikdiena patvertnēs. Rezultātā, izvērtējot drošības un komforta līmeni patvertnēs, secināts, ka dziļie apakšzemes tuneļi bija efektīvākie aizsardzībā no gaisa triecieniem, kā arī kopumā izvērtēta mainīgā patvertņu politika Londonā. Darbā iekļauti iepriekš pētniecībā neizmantoti avoti, tādēļ darbs satur līdz šim nepublicētu informāciju.

This research covers shelter policy in London during World War II. Aim of study is to explore, what kind of air raid precautions and air raid shelters were prepared by authorities to protect civilians in London from the danger of air raids during World War II. The study analyzes advantages and disadvantages of public and private shelters and deals with work organization and routine in shelters. After researching level of safety and comfort in shelters it is concluded that deep level shelters were most effective in protecting civilians against air raids. The study includes previously unused sources, that is why the research contains so far unpublished information.
Protection against Air Raids for Residents of London during World War II
Keywords: Vēsture