Peļu smadzeņu garozas mitohondriālās elpošanas novērtējums pēc vidējās cerebrālās artērijas oklūzijas - Novicka, Renāte (Latvijas Universitāte, 2020)
Insults ir otrais vadošais nāves cēlonis un galvenais invaliditātes cēlonis pasaulē. Pētījumi parāda, ka smadzeņu mitohondriju funkciju traucējumiem ir svarīga nozīme cerebrālā infarkta patoģenēzē. Darba mērķis bija izpētīt cerebrālā infarkta ietekmi uz mitohondriālo elpošanu peļu smadzeņu garozas audos. Pētījuma rezultāti parādīja, ka vienu stundu pēc vidējās cerebrālās artērijas oklūzijas statistiski ticami intensīvāka mitohondriālā elpošana saistīta ar I un II kompleksu noris insulta grupas peļu smadzeņu kontralaterālās (insulta neskartās) puslodes garozas paraugos salīdzinot ar kontroles grupas kontralaterālās puses paraugiem. Iegūtie dati var liecināt par adaptīviem procesiem un metabolisma kāpumu insulta neskartajā puslodē. Nepieciešami plašāki cerebrālā infarkta izraisīto mitohondriālās elpošanas izmaiņu pētījumi.

Stroke is the second leading cause of death and the main cause of disability worldwide. Research studies show an important role of brain mitochondrial disfunction in the pathogenesis of cerebral infarction. The aim of this Diploma paper was to study the impact of cerebral infarction on mitochondrial respiration in the cerebral cortex tissue of mice. Results showed that one hour after the occlusion of middle cerebral artery more intense mitochondrial respiration, connected with complexes I and II, was observed in cortex samples of contralateral (unharmed by stroke) hemisphere in stroke affected mice group vs control group. This might happen because of possible adaptive mechanisms and increased in metabolism in the unharmed cortex. More research on mitohcondrial respiration are need to evaluated the changes induced by cerebral infarction.
Assessment of mitochondrial function in mice using a model of middle cerebral artery occlusion
Keywords: Medicīna; vidējās cerebrālās artērijas oklūzijas modelis; peļu smadzeņu garozas audi; mitohondriālā skābekļa mērījumi; cerebrāls infarkts