Latvijas valdības ekonomiskās politikas konstrukcijas latviešu nacionālās dienas preses komentāros - Cerava, Marta (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs “Latvijas valdības ekonomiskās politikas konstrukcijas latviešu nacionālās dienas preses komentāros” ir balstīts uz trīs latviešu nacionālo dienas laikrakstu „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai” un „Latvijas Avīze” komentāru analīzi ministru prezidenta Aigara Kalvīša otrās valdības pirmajās simts dienās. Bakalaura darba teorētisko daļu veido teorija par preses un varas attiecībām, funkcijām un komentāru kā žurnālistikas žanru, kā arī tiek aprakstītas preses funkcijas un ekonomikas politikas saistība. Pētījumā izmantotas kvantitatīvā kontentanalīze un kritiskās diskursa analīze, kā arī šīs metodes aprakstītas. Darbā autore uzdod vairākus pētnieciskos jautājumus: par to, kādus ekonomikas politikas jautājumus komentētāji izvērtē vai atbalsta savos komentāros, kuri aktori visciešāk saistīti ar ekonomikas politikas veidošanu, un vai komentētāji skaidro Latvijas ekonomiku ilgtermiņā? Pētījumā secināts, ka komentētāji lielākoties ir kritiski pret valdības realizēto ekonomikas politiku. Ekonomikas politikas veidotāji un realizētāji ir nozares ministrijas un ministri, bet komentētāji konstruējuši viedokli, ka valsts ekonomikas politika ilgtermiņā ir nesekmīga un mēģina piedāvāt savas idejas problēmu risināšanai.

The research paper „Construction of the Latvian Government Economic Policy in Latvian National Press Commentaries” is based on three Latvian national daily newspapers – “Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai” and „Latvijas Avīze” commentary analysis in the first one hundred days of the new government of Prime Minister Aigars Kalvītis. Theoretical part is structured from theory of press and power elite relation, media functions, description of commentary as a journalistic genre and description of research methods which is quantitative content analysis and critical discourse analysis. In the paper the author is pointing out some research questions – what economic policy questions commentators are valuating, supporting; which actors are the most connected with the state economic policy shaping; are the commentators explaining and observing the state economy in long term. During the research the author draw a conclusion that commentators are critical to the state realized economic policy. State economy builders and implementers are each field ministries and ministers, but in total the commentators have constructed an opinion that state economic policy in long term has been unsuccessful and they are offering their ideas how to deal with the problematic aspects.
Construction of the Latvian Government Economic Policy in the Latvian National Press Commentaries
Keywords: Komunikācijas zinātne