Ārstniecības augi stresa un trauksmes mazināšanai, to produktu popularitāte lietotāju vidū - Jegorova, Valērija (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā laika periodā pasaules un arī Latvijas iedzīvotāji bieži saskaras ar stresu. Daudzi cilvēki meklē produktus, kuru sastāvā ir augu izcelsmes vielas. Dažu zāļu un daudzu uztura bagātinātāju sastāvā ir iekļauti ārstniecības augu ekstrakti, kuru darbība vērsta uz stresa radīto sajūtu mazināšanu. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot Latvijas iedzīvotāju viedokli un izpratni par ārstniecības augiem, kuru ekstrakti lietojami stresa un trauksmes mazināšanai. Rezultāti liecina, ka cilvēki ar stresa izraisītiem traucējumiem šajā laika periodā meklē alternatīvus pašārstēšanās līdzekļus. Nomierinošo preparātu lietošana, kuru sastāvā ir ārstniecības augu ekstrakti, stresa un trauksmes mazināšanai ir diezgan plaša, bet nomierinošo efektu sājūt tikai daļa no respondentiem.

People around the world and in Latvia, often fill stressed during current period. Many people look for products with plant ingredients. Some drugs and many dietary supplements contain extracts of medicinal plants that are aimed at relieving feelings of stress. The bachelor's thesis aims to find out the opinion and understanding of the Latvian population about the effects of a group of plant extracts for stress and anxiety relief on the human body and health. The results show that people with stress-caused disorders seek alternatives of self-treatment during this period. The use of sedative preparations with plant extracts for stress and anxiety reduction is widespread, but only a part of respondents perceive a sedative effect.
Medical plants for stress and anxiety reduction, the popularity of their products among users
Keywords: Farmācija; Ārstniecības augu ekstrakti; Stress; Trauksme; Nomierinošs efekts