Rentgenogrāfijas un datortomogrāfijas salīdzinājums ceļa locītavas traumas gadījumā - Romanova, Eliša Elisija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir „Rentgenogrāfijas un datortomogrāfijas salīdzinājums ceļa locītavas traumas gadījumā”. Bakalaura darbs sastāv no ievada, teorētiskās un pētījuma daļas, secinājumiem un izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Teorētiskajā daļā ir apkopota informācija par ceļa locītavas traumām, analizēta literatūra par ceļa locītavas normālanatomiju, rentgenanatomiju un datortomogrāfijas anatomiju, atbilstoši teorētiskajai daļai tika veikts pētījums, un izdarīti secinājumi. Darba mērķis – salīdzināt rentgenogrāfijas un datortomogrāfijas izmeklēšanas metodes ceļa locītavas traumas gadījumā. Hipotēze - datortomogrāfijas izmeklēšanas metode ir informatīvāka par rentgeno grāfijas izmeklēšanas metodi ceļa locītavas traumas gadījumā. Izmantota kvantitatīvā un kvalitatīvā pētījuma metodes. Darba apjoms ir 41 lappuses, kas sastāv no ievada, 4 nodaļām un 9 apakšnodaļām, darbā iekļauti 3 pielikumi, veikti 5 secinājumi. Bakalaura darbā ir analizēti un apkopoti 25 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: ceļa locītava, trauma, rentgenogrāfija, datortomogrāfija, izmeklējuma kvalitāte.

The title of the bachelor's thesis is “Comparison of Radiography and Computed Tomography in Knee Joint Trauma.” The thesis consists of an introduction, theoretical section, research section, conclusions, a list of references, and appendices. The theoretical section summarizes information about knee joint injuries and analyzes literature on normal knee joint anatomy, radiographic anatomy, and computed tomography anatomy. Based on the theoretical framework, a research study was conducted and conclusions were drawn. The aim of the thesis is to determine whether computed tomography (CT) is a more informative method than radiography (X-ray) in the case of knee joint trauma. The hypothesis states that computed tomography is more informative than radiography when examining knee joint injuries. Both quantitative and qualitative research methods were used. The total length of the thesis is 40 pages, including the introduction, 4 main chapters and 9 subchapters. The thesis also contains 3 appendices and presents 5 key conclusions. In total, 25 literature sources were analyzed and summarized. Keywords: knee joint, trauma, radiography, computed tomography, quality.
Comparison of Radiography and Computed Tomography in Knee Joint Trauma
Keywords: Medicīna; ceļa locītava; trauma; rentgenogrāfija; datortomogrāfija; izmeklējuma kvalitāte