Pietupiena vingrinājums, kā ietekmējošais faktors aizsardzības stājas uzlabošanai - Linkovskis, Oskars (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas tēma – Pietupiena vingrinājums, kā ietekmējošais faktors basketbola aizsardzības stājas uzlabošanai. Darba mērķis – Noskaidrot, vai pildot pietupiena vingrinājumu, ir iespējams uzlabot basketbola aizsardzības stāju, veicot testus MT-4 basketbola vecuma zēnu grupai. Vērot progresu un analizēt iegūtos rezultātus. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, vienpadsmit apakšnodaļām, secinājumiem un iegūto datu analīzes. Teorētiskajā daļā tika pētīta basketbola vēsture un noteikumi, basketbola aizsardzības nozīme. MT-4 basketbola grupas vecuma īpatnības – zēnu vecums 11-13 gadi. Kā arī basketbola fiziskās īpašības – ātrums un spēks. Praktiski pētnieciskajā daļā MT-4 vecuma zēnu grupai tika veikti sākuma basketbola aizsardzības stājas tests, rezultāti datēti un analizēti spēlētāju sniegums. Pētnieciskā darba turpinājumā audzēkņi treniņnodarbībās veica tehniski pareizi pietupiena vingrinājumus. Noslēgumā atkārtoti tika veikts basketbola aizsardzības stājas tests. Darba autors secināja, ka regulāri veicot pietupiena vingrinājumus, progresu ir iespējams sasniegt divu mēnešu laika periodā. Pietupiena tehniskais izpildījums visiem audzēkņiem uzlabojās, bet basketbola aizsardzības stājas testa rezultāti visiem regresēja vai nemainījās, objektīvu iemeslu dēļ. Darba gaitā uz pētniecisko jautājumu tika atbildēts daļēji, jo visiem respondentiem nebija novērots sākotnēji iecerētais progress. Darba apjoms: 49 lpp. Atslēgvārdi: Basketbols, pietupiens, basketbola aizsardzības stāja, fiziskie testi.

The topic of the qualification paper – Squat exercise, as an Influencing Factor to Improve Posture of Protection. The aim of the paper – to clarify if it is possible to improve the posture of protection with performing the tests for MT-4 boys basketball group, to monitor the progress and analyse the results. The paper consists of four chapters, eleven subchapters, conclusions and analysis of the gathered data. In the theoretical part of the paper there was done research on the basketball history and rules, protection and posture of protection in basketball. Age peculiarities of the MT-4 boys basketball group 11–13year olds. As well as the basketball physical peculiarities – speed and force. In the practical research part, the MT-4 boys basketball group there was carried out the test for the basketball posture of protection, the results were dated and the performance was analysed. In the continuation of the research the students did technically correct squat exercises. In the closing there was done the testing on basketball posture of protection. The author of the paper concluded that it is possible to partially reach some progress during two months period of doing squats. The technical performance of the students improved, but the results of the basketball posture of protection regressed for all the students due to objective reasons. During the research the question was answered partially, because none of the respondents were noticed to be improving according to the planned results. Volume of the paper: 49 lpp. Keywords: basketball, squat, posture of protection, physical tests.
Squat exercise, as an influencing factor to improve posture of protection
Keywords: Sporta zinātne; Basketbols; Pietupiens; Basketbola aizsardzības stāja; Fiziskie testi