Moricsalas augsnes un to izplatības likumsakarības - Rolava, Arta (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba literatūras apskata sadaļā ir apzināta platlapju mežu izplatība Latvijā un Moricsalā, kā arī augšņu veidošanās procesu ietekmējošie faktori mežu augsnēs. Darba mērķis ir raksturot Moricsalas mežu augsnes un to fizikāli ķīmiskās īpašības. Pētījuma ietvaros ar statistiskām metodēm ir noskaidrotas galvenās ķīmisko un fizikālo īpašību atšķirības starp Latvijas augšņu klasifikācijas un starptautiskās FAO WRB augšņu klasifikācijas augšņu pamatgrupām, meža tipiem un dominējošām sugām. Augstā meža augšņu daudzveidība Moricsalā liecina par augšņu veidošanās procesu (organisko vielu akumulācija, podzolēšanās, lesivēšanās un glejošanās) atšķirīgajām telpiskajām izpausmēm, ko nosaka augsnes cilmiezis un tā granulometriskais sastāvs, reljefs un gruntsūdens līmenis, kokaudze un tās sastāvs, un kādreizējā cilvēka saimnieciskā darbība un zemes izmantošanas veids.

The study gives general review about broad-leaved forests distribution in Latvia and Moricsala, and information about influencing factors of soil formation processes in forest soils. The aim of master’s thesis is to characterize Moricsala’s forest soils, their physical and chemical characteristics and spatial pattern in forest stands. Stastistic analysis have been established to reveal main regularities in soil physical and chemical characteristics between Latvian soil classification and international FAO soil classificationsoil groups, forest types and dominant species. High diversity of Moricsala forest soils show that formation processes (organic matter accumulation, podzolization, lessivage and gleying) different spatial manifestations are determined by the soil parent material and granulometric composition, topography and groundwater level, composition of tree stand, and former human activities and land use.
Soils of Moricsala, their formation conditions and properties
Keywords: Vides zinātne; meža augsnes; meža ekosistēmas; augsnes fizikālās un ķīmiskās īpašības; telpiskā izplatība