Psihoemocionālā stresa saistība ar emocionālās izdegšanas sindromu valsts pārvaldes iestādē nodarbinātajiem - Vīksne, Māra (Latvijas Universitāte, 2012)
Psihoemocionālā stresa saistība ar emocionālās izdegšanas sindromu valsts pārvaldes iestādē nodarbinātajiem. Vīksne M., zinātniskā vadītāja Dr.med., asoc. prof. Roja Ž. Maģistra darbs, 71 lappuse, 20 attēli, 19 tabulas, 31 literatūras avots, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbā veikta vispārēja darba vides riska novērtējuma analīze valsts pārvaldes iestādē, padziļināti analizējot psihoemocionālos darba vides faktorus. Vispārējā darba vides riska novērtēšana veikta, izmantojot Somijas 5 baļļu matricu un tās modifikācijas. Ergonomisko risku novērtēšanai izmantota Ātrās ekspozīcijas kontroles metode. Psihoemocionālo darba vides risku novērtēšanai izmantota anketa „Stress darba vietā” un K. Maslačas Izdegšanas sindroma anketa. Izmantojot Pīrsona korelācijas koeficientu, apstiprināta maģistra darba hipotēze: augstāks emocionālās izdegšanas sindroma līmenis valsts pārvaldes iestādes darbiniekiem ir saistīts ar stresu, ko rada darba pienākumu veikšana un darba organizācija. Noslēgumā sniegtas praktiskas rekomendācijas psihoemocionālā darba vides riska samazināšanai.

Connection between psychoemotional stress and emotional burnout syndrome among employees in state administration institution. Vīksne M., supervisor Dr.med., asoc. prof. Roja Ž. Master work. 71 pages, 20 figures, 19 tables, 31 literature references, 4 appendices in Latvian. The Master work describes the analysis of general work environment risk assessment in state administration institution, including in-depth analysis of psychoemotional work environment factors. The general work environment risk assessment was carried out using the Finnish five-point matrix and its modifications. Ergonomic risk factors were assessed using the „Quick Exposure Check” method. Psychoemotional work environment risk factors were assessed using Occupational Stress Indicator and Maslach Burnout Inventory. Using Pearson Correlation, the hypothesis has been approved: higher level of emotional burn-out syndrome correlates with stress arising from carrying out the tasks of work and work organisation. Practical recommendations are provided for reducing of psychoemotional risk factors at work. Keywords: WORK ENVIRONMENT, PSYCHOEMOTIONAL RISK FACTORS, STATE ADMINISTRATION, WORK-RELATED STRESS, BURN-OUT SYNDROME.
Connection between psychoemotional stress and emotional burnout syndrome among employees in state administration institution
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze