Latvijā apgredzenoto ziemeļu gulbju Cygnus cygnus spalvu maiņas migrācija - Skutāne, Elīza (Latvijas Universitāte, 2020)
Ziemeļu gulbju Cygnus cygnus populācija valstīs ap Baltijas jūru pēdējo gadu laikā ir pieaugusi, bet joprojām trūkst datu par populāciju un tās tendencēm. Turklāt pieaug potenciālo konfliktu skaits ar lauksaimniekiem. Darba mērķis ir noskaidrot Latvijā apgredzenoto ziemeļu gulbju spalvu maiņas migrācijas aizceļošanas un atceļošanas periodus atkarībā no to vecuma. Latvijā ziemeļu gulbju gredzenošanai tiek izmantoti zilas krāsas plastmasas kakla gredzeni, kurus ir iespējams novērot no distances. Darba gaitā tika analizēti dati no vietnes www.geese.org, kur tiek glabāti iesniegtie novērojumi par Latvijā apgredzenotiem ziemeļu gulbjiem. No 2004. gada līdz 2019. gada iesniegtie novērojumi tika sadalīti divos periodos: pirms spalvu maiņas periods un pēc spalvu maiņas periods. Pirms spalvu maiņas periodā tika noteikts katra Latvijā kā mazuļa gredzenotā īpatņa pēdējais novērojums Latvijā, bet pēc spalvu maiņas periodā - katra Latvijā kā mazuļa gredzenotā īpatņa pirmais novērojums Latvijā. Pirms spalvu maiņas periodā Latviju visātrāk pamet jaunie putni, kas nav sasnieguši dzimumgatavību: otrā gada un trešā gada īpatņi, bet dzimumgatavību sasniegušie putni Latviju pamet vēlāk nekā jaunākie putni. Pēc spalvu maiņas periodā visātrāk Latvijā atgriežas vecākie – sestā līdz trīspadsmitā gada gulbji, bet kā pēdējie – paši jaunākie otrā gada gulbji.

The population of Whooper swans Cygnus cygnus in the countries around the Baltic sea has seen an increase, but there is little data about the population and its tendencies. Furthermore, there is a higher amount of potential conflicts with farmers. Objective of this study is to determine the connection of age and travel periods of moult migration of Whooper swan cygnets ringed in Latvia. In Latvia blue plastic collars are used in ringing, as they are easier seen in distances. During the work, data from www.geese.org, which stores data about Whooper swans ringed in Latvia, were analysed. The observations from 2004. to 2019. were divided in two periods: pre-moult and post-moult. For the pre-moult last sightings of each individual ringed in Latvia as a cygnet were determined, but in post-moult the first sightings of birds ringed in Latvia as a cygnet were determined. During pre-moult the younger: second- and third-year swans were first to leave the country, but the swans who have reached maturity were the last. In post-moult the first to return to Latvia are the older birds sixth to thirteen-year olds who have reached maturity, but the youngest ones the second years are back last.
Moult migration of Whooper Swans Cygnus cygnus ringed in Latvia
Keywords: Bioloģija; Ziemeļu gulbis; spalvu maiņa; migrācija; kakla gredzeni