Bērnu atveidojums sociālajos tīklos "Facebook.com" un "draugiem.lv" - Zariņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Bērnu atveidojums sociālajos tīklos facebook.com un draugiem.lv”. Darbs galvenokārt sastāv no lietotāju profilu saturu pētījuma analīzes, kur ir redzams vai pieminēts bērns. Publicētie ieraksti atlasīti laika periodā no 2014. gada 1. aprīļa līdz 2016. gada 31. decembrim. Bakalaura darba izvirzītais pētnieciskais jautājums–cik daudzpusīgi bērnu vecāki sociālajos tīklos nodod privātu un precīzu informāciju par saviem bērniem, pakļaujot riskam bērna drošību un privātumu. Darba teorētiskajā daļā raksturoti sociālie tīkli, to specifika,definēts intimitātes,privātuma un ievainojamības jēdziens, socializācija un sevisizrādīšana sabiedrībā, kā arī apskatīts bērnu normatīvo aktu regulējums bērnu tiesību un aizsardzības jomā. Metodoloģiskajā daļā izmantotās pētnieciskās metodes ir kontentanalīze (izvirzītas piecas kategorijas ar konkrētiem kritērijiem), kā arī identificēti rāmji (rāmējuma analīze) un aptaujāti 155 respondenti. Bērnu vecāku publicētie ieraksti atlasīti pēc konkrētiem atslēgas vārdiem un veikta sistemātiska satura analizēšana sociālajos tīklos facebook.com un draugiem.lv.

The theme of the bachelor”s work thesis is “Children's representation in social media facebook.com and draugiem.lv”. The work includes the analysis of user profiles content and pictures, where shown or mentioned child. The publications are selected during the period from April 1th, 2014 to December 31th, 2016. The research problem is the how versatile parents in social networks transferred to private and accurate information about their children, risk for the child's safety and privacy. The theoretical part describes social networks specifics, defines the concept of the intimacy, privacy and vulnerability meanings, socialization and self showiness, as well as the laws and regulations framework for children's rights and the protection. The research methods used in methodology part are content analysis (five categories with certain criteria), as well as in the identified frames (framing analysis) and interviewed 154 respondents. Parents posts are selected by certain key words, a systematic content analysis, as well as structuring within a specified period of time is done in social networks facebook.com and draugiem.lv
Children's representation in social networks Facebook.com and draugiem.lv
Keywords: Komunikācijas zinātne; Intimitāte; Privātums; Socializācija; bērns; sociālie tīkli