Sensoro paklājiņu izmantošana sīkās pirkstu muskulatūras attīstībā 1,5 līdz 3 gadus veciem bērniem - Dumina, Larisa (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba nosaukums: „Sensoro paklājiņu izmantošana sīkās pirkstu muskulatūras attīstībā 1,5 līdz 3 gadus veciem bērniem” Darba autore: Larisa Dumina Darba zinātniskā vadītāja: Dr. paed., asociētā profesore Māra Urdziņa-Deruma Darba saturs: ievads, četras daļas, secinājumi, nobeigums, pielikumi. Darba apjoms ir 49 lappuses, 8 tabulas, 11 attēli, 31 literatūras avots, 6 pielikumi. Pētījuma mērķis: izpētīt un noskaidrot sīkās pirkstu muskulatūras attīstības iespējas nodarbojoties ar sensorajiem paklājiņiem 1,5–3 gadus veciem bērniem. Atslēgas vārdi: sīkās pirkstu muskulatūras attīstība, sensorais paklājiņš, 1,5–3 gadus veci bērni. Darba pirmajā daļā: -pētītas un apkopotas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku teorētiskās atziņas par bērnu vispārējo, runas attīstību agrā bērnībā. Darba otrajā daļā: -pētītas un apkopotas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku teorētiskās atziņas par bērnu sīko pirkstu muskulatūras attīstību. Darba trešajā daļā: -tiek atbildēts uz izvirzīto pētījuma jautājumu: kā iespējams veicināt 1,5–3 gadus veciem bērniem sīkās pirkstu motorikas attīstību, nodarbojoties ar sensorajiem paklājiņiem. Darba ceturtajā daļā: -analizēta darba autores pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, strādājot ar 1,5–3 gadus veciem bērniem, izmantojot sensoros paklājiņus.

The theme of work: “The use of sensory mats in developing children’s tiny finger muscles at the age of 1,5–3 years” The author of work: Larisa Dumina The head of scientific work: Dr. paed., associated professor Māra Urdziņa-Deruma Contents of research: introduction, four parts, observation, conclusion and appendices The volume of work: 49 pages, 8 tables, 11 pictures, 31 sources of literature and 6 appendices The purpose of research: inquire information about a 1,5–3 year old child’s detailed finger muscularity and their development using sensory rugs. Key words: tiny finger muscles development, sensory mats, 1,5–3 year old children. First part of the research: -Gathering and researching theoretical quotes of several pedagogical and psychological professors, regarding a child’s overall development in speech early in their growth. Second part of the research: -Gathering and researching several theoretical quotes on a child’s detailed muscularity development from several scientists. Third part of the research: -An answer is given to the created hypothesis: how can a 1,5–3 year old child’s specific finger motor skills be improved using sensory rugs. Fourth part of the research: -The author’s scientific, as well as pedagogical, experiment working with 1,5–3 year old children using sensory rugs is then analyzed.
The use of sensory mats in developing children's tiny finger muscles at the age 1, 5 - 3 years
Keywords: Pedagoģija; sīkās pirkstu muskulatūras attīstība; sensorais paklājiņš; 1,5–3 gadus veci bērni; sensorā attīstība