Pacientu līdzestība glaukomas profilaksē ambulatorajā praksē - Pivaroviča, Karīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma: Pacientu līdzestība glaukomas profilaksē ambulatorajā praksē Tēmas aktualitāti pamato apstāklis, ka glaukoma ir hroniska slimība, kuru ne vienmēr iespējas ārstēt ķirurģiski. Tādēļ ir ļoti svarīga medikamentoza ārstēšana, kas ir ilglaicīga, tādēļ tā ir tiešā veidā atkarīga no pacientu līdzestības. Pētījuma mērķis: Noskaidrot pacientu līdzestību glaukomas profilaksē ambulatorajā praksē. Pētījuma uzdevumi: 1.Pētīt Imogenes Kingas māszinību teorijas pielietojuma iespējas pacientu līdzestības sekmēšanā. 2.Raksturot glaukomas veidošanās fizioloģiju, ārstēšanas procesu un pacientu līdzestības lomu tajā. 3.Izstrādāt pētījuma metodoloģiju. 4.Veikt pētījumu un noskaidrot pacientu līdzestību glaukomas profilaksē un ārstēšanā; 5.Izstrādāt ieteikumus pacientu līdzestības uzlabošanai glaukomas profilaksē un ārstēšanā ambulatorajā praksē. Pētījuma jautājums: Kāda ir pacientu līdzestība glaukomas profilaksē ambulatorajā praksē? Pētniecības metode: kvantitatīvs pētījums, pētniecības instruments – aptaujas anketa. Pētījuma rezultāti: Kopumā pacientu ar glaukomu līdzestība vērtējama kā augsta – 58% atzina, ka ievēro visus ārsta norādījumus maksimāli precīzi, tomēr riska faktori pastāv, kas saistāmi ar to, ka ne visi pacienti, jo īpaši tie, kuri neizjūt ikdienā diskomfortu, neuzskata, ka būtu jālieto medikamenti, ne visiem ir izveidojies labvēlīgs kontakts ar ārstu, turklāt gados veciem pacientiem no lauku rajoniem ir izteiktas grūtības apmeklēt ārstu. Darba noslēgumā izstrādāti ieteikumi ar mērķi mazināt līdzestības traucēkļus. Atslēgvārdi: glaukoma, līdzestība, ilgtermiņa terapija, hroniska acu slimība. Darba apjoms: 40 lpp., ietver 18 attēlus, izmantoti 40 literatūras avoti, pievienots 1 pielikums.

Topic of the Bachelor’s Thesis: Patient Compliance in Glaucoma Prevention in Outpatient Practice. The urgency of the topic is justified by the fact that glaucoma is a chronic disease that does not always have the potential to be treated surgically. Therefore, long-term drug treatment is very important and depends directly on patient compliance. Objective of the study: To find out the patient compliance in glaucoma prevention in outpatient practice. Study tasks: 6.To study the possibilities of applying Imogene King’s theory of nursing in promoting patient compliance. 7.To characterize the physiology of glaucoma formation, the treatment process and the role of patient compliance in it. 8.To develop research methodology. 9.To conduct study and find out the compliance of patients in the prevention and treatment of glaucoma; 10. To develop recommendations for the improvement of patient compliance in the prevention and treatment of glaucoma in outpatient practice. Study question: What is the patient compliance in the prevention and treatment of glaucoma in outpatient practice? Study method: qualitative research, research tool - interview. Study results: In general, the compliance of glaucoma patients is high - 58% admit they follow all the doctor’s instructions as accurate as possible, but there are risk factors that not all patients, especially those who do not experience everyday discomfort, consider it necessary to take medication, not all have a favorable contact with a doctor, and elderly patients from rural areas have difficulty accessing a doctor. At the end of the Thesis recommendations have been developed with the aim to reduce compliance barriers. Key words: glaucoma, compliance, long-term therapy, chronic eye disease. Volume of Thesis: 40 pages, contains 18 figures, applied 40 sources of literature, attached 1 annex.
Patient Compliance in Glaucoma Prevention in Outpatient Practice
Keywords: Medicīna; Glaukoma; līdzestība; ilgtermiņa terapija; hroniska acu slimība; medikamenti