Atmosfēras piesārņojuma ietekmes novērtējums uz kultūras un vēsturiskiem objektiem pilsētā - Seržante, Zane (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā "Atmosfēras piesārņojuma ietekmes novērtējums uz kultūras un vēsturiskiem objektiem pilsētā". Šī darba mērķis ir apgūt un pielietot metodiku skābo nokrišņu ietekmes novērtējumam uz dažādiem materiāliem no kā būvēti vēsturiskie un kultūras objekti.Darbā tika aprēķināta dažādu materiālu korozija četru gadu periodam. Papildus tika izvērtēta piesārņojuma, kura izcelsme ir Latvijas teritorija, un pārrobežu piesārņojuma loma uz koroziju Latvijā. Tika veikts arī salīdzinājums starp Latvijas un Eiropas valstu korozijas rādītājiem. Un tika veiktas korozijas prognozes dažādiem laika posmiem. Darba pirmajā nodaļā sniegts literatūras apskats par skābo nokrišņu rašanos, to ietekmes veidiem, pasākumiem, kas ierobežo vai novērš skābo nokrišņu radītās sekas, kā arī tiek sniegts ieskats metodikā par skābo nokrišņu ietekmes novērtējumu. Otrajā nodaļā ir uzskaitīti izmantotie materiāli un metodes, bet darba trešajā nodaļā tiek analizēti iegūtie rezultāti. Darbs sastāv no 45 lappusēm, kurās ir iekļauti 12 attēli un 5 tabulas.Atslēgas vārdi: Atmosfēras piesārņojums, skābie nokrišņi, paskābināšanās, materiālu korozija.

The title of the Bachelor's work is "Assessment of the impact of atmospheric pollution on historical and cultural monuments in city". The main aim of this work is to acquire and apply methodology for impact assessment of acid deposition on different materials.Work included the calculation of corrosion for different materials in a four-year period and the evaluation of pollution originating in the Latvian territory and the transboundary pollution role on the material corrosion Latvia. There was also carried out a comparison between the corrosion rates in European countries and Latvia. Also predictions of corrosion rates for different periods was establish in this work.The first chapter provides a literature review of acid precipitation forming, it impact types, measures which restrict or prevent acid rain effects, and also are given insight into the methodology of the assessment of acid precipitation impact. The second chapter lists the materials and methods, but the third chapter analyzes the results. Work consists of 44 pages which contain 12 files and 5 tables.Keywords: atmospheric pollution, acid rain, acidification, liming, material corrosion.
Assessment of the impact of atmospheric pollution on historical and cultural monuments in city
Keywords: Vides zinātne