Eiropas Savienības fondu atbalsts uzņēmējiem - Teivāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarba tēma ir „ Eiropas Savienības fondu atbalsts uzņēmējiem”. Šī tēma tika izvēlēta, jo, kopš iestāšanās Eiropas Savienībā, Latvijai ir jāattīstās visos aspektos. Tie ir: ekonomiskie, sociālie, dzīves līmeņa uzlabošana, tehnikas modernizēšana, transporta infrastruktūras, kā arī nu jau pasaulē daudz tiek runāts par vides saudzēšanu, tādēļ arī šajā jomā Latvijai ir jāveic labojumi. Lai varētu sekmīgi realizēt šos mērķu ES piedāvā finansiālo palīdzību dalībvalstīm un Latvija šo palīdzību jau vairākus gadus veiksmīgi izmanto. Pašlaik uzņēmējiem trūkst līdzekļi, bet to var mainīt piesaistot ES fondu līdzekļus, tādēļ mana darba mērķis ir izpētīt Eiropas Savienības fondu apguvi. Līdz ar to es mēģināšu pierādīt hipotēzi – nepietiekama Eiropas fondu apguve, kavē valsts labklājības attīstība. Darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek apskatīti ES fondu iespējas, kā arī to politika , mērķi un pielietojums. Galvenie fondi tiks apskatīti sīkāk, kādā jomā šie fondi darbojas, un kurās nozarēs ir iespējams saņemt atbalstu. Šeit tiks apskatītas arī Eiropas Kopienas līmeņa un pārrobežu programmu fondi, no kuriem papildus ir iespējams gūt atbalstu uzņēmējiem. Darba otrajā nodaļā tiks izvērsti apskatīts statistiskie rādītāji par Latvijā piešķirto un izlietoto finansējumu, kā arī tā plānošanas kārtību un kurām nozarēm tiek dota priekšroka. Trešajā nodaļā tiks aprakstīta kopējā sistēma, kā tiek iesniegti projekti un kā tie tiek apstiprināti. Par iespējamajām institūcijām, kuras darbojas Latvijā, kā arī statistiskie dati, kur tiek parādīta fondu apguves analīze. Darba nobeigumā autors sniegs kopējo izvērtējumu, kas balstīsies uz anketu un statistisko datu salīdzinājumu. Darba izstrādes laikā tiks izmantoti dažādi literatūras resursi, kā arī statistiskie dati. Informācija tiks balstīta arī uz interneta resursiem. Tiks izmantota kvalitatīvā pētijuma metode ar anketu palīdzību, lai sasniegtu darba izstrādes mērķi. Atslēgas vārdi: Eiropas Savienības fondi, Eiropas Kopiena līmeņa programmas, Eiropas pārrobežu fondi, Eiropas Sociālais fonds, Eiropas Reģionālās attīstības fonds, Kohēzijas fonds

Diploma thesis theme’s “European Union foundation support for entrepreneurs”. This theme was chosen because , from the day, that Latvia joined European Union, she has to develop in all aspects. These are: economic, social, life standard improvement, technological modernization, transport infrastructure, and now in the world it is discussed a lot about environmental conservation therefore, also in this area Latvia has to make a correction. For to implement successfully these objectives the EU provides financial assistance to Member States and Latvia successfully use this assistance for many years. Currently, the lack of money affects entrepreneurs, but it can be changed with the help of EU funds, so the aim of this job is to investigate the European Union Funds. So I will try to prove the hypothesis - the lack of acquisition funds, hampering the development of well-being. The work consists of three sections. The first chapter deals with EU funding opportunities, as well as their policy, objectives and uses. The main funds are discussed in more detail, in which areas are these funds working, and in sector it is possible to receive support. There will be also written European Community level and cross-border program funds, from which it is also possible to gain additional support for entrepreneurs. The second chapter will be expanded into a view of Latvian statistical indicators which provides allocated and spent funding, as well as its planning procedures and preferred sectors. The third chapter describes the overall system, the submission of projects and how they are approved. About possible institutions operating in Latvian, as well as statistical data, which are shown of fundal absorption analysis. The summary of the author will provide the overall assessment, based on questionnaires and statistical comparisons. For completing the work will be used in a variety of literature resources, as well as statistical data. Information is also based on Internet resources. There will be used the method of qualitative research using questionnaires in order to achieve goals. Key words: European Union funds, the European Community-level programs, the European cross-border funds, European Social Fund, European Regional Development Fund, Cohesion Fund
European Union fundation support for entrepreneurs
Keywords: Ekonomika