3-4 gadu vecuma bērnu sīkas motorikas attīstība rotaļnodarbībās pirmsskolā - Reinholde, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba tēma: 3-4 gadu vecuma bērnu sīkas motorikas attīstība rotaļnodarbībās pirmsskolā. Kvalifikācijas autore: Kristiāna Reinholde Zinātniskā vadītāja: Valentīna Romenkova Pētījuma mērķis: Pētnieciski izzināt un teorētiski analizēt 3-4 gadus vecu bērnu sīkas motorikas attīstības līmeni un iespējas to uzlabot rotaļnodarbībā. Pētījuma jautājums: vai var veicināt sīkas motorikas līmeņa attīstību 3-4 gadu veciem bērniem rotaļnodarbībā? Pētījuma metodes: literatūras avotu izpēte un analīze, rezultātu statiska apstrāde. Pētījuma saturs: Pētījums sastāv no 2 daļām – teorētiskās un praktiskas. Teorētiskajā daļā tiek analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par roku sīkas motorikas attīstību pirmsskolas 3-4 gadus veciem bērniem. Kā arī metodes un paņēmieni roku sīkas motorikas attīstībai rotaļnodarbības formā. Praktiskajā daļā tika veikts pētījums, kas sastāvēja no 4 posmiem – pētījuma plāna, bērnu sīkas motorikas attīstības līmeņa noteikšanas, apkopojums un jauno metožu izstrāde, atkārtota bērnu attīstības līmeņa noteikšana un rezultātu apkopošana. Pētījumā piedalījās 15 bērni vecumā no 3 līdz 4 gadiem. Sīkās motorikas attīstības līmeņa noteikšanai tika izvēlēti vairāki uzdevumi, un tika izstrādāti kritēriji, lai novērtētu roku sīkās motorikas attīstību, kā arī noteikt pirkstu kustīgumu un lokanību, kustību precizitāti un koordināciju. Pirmsskolas vecumā viens no galvenās darbības veidiem sīkās motorikas attīstībai ir rotaļnodarbība. Tika izmantoti pedagogu radīti uzdevumi, kur tika iekļautas dažādu veidu nodarbības. Tādējādi tika organizētas izglītojošas rotaļnodarbības, kas vienlaicīgi veicināja sīkās motorikas attīstību, kuras mērķis ir uzlabot pirkstu kustīgumu un lokanību, kustību precizitāti un koordināciju. Darba rezultāti: sasniegts mērķis - Izvēlētās rotaļnodarbības un sīkas motorikas attīstības paņēmieni praktiski pierādījuši savu efektivitāti un ietekmi uz 3-4 gadu vecuma bērniem. Pētījuma pielietojums: Izmantošanai pirmsskolas izglītības iestādē darbā ar 3-4 gadu vecuma bērniem sīkas motorikas attīstības noteikšanai un to uzlabošanai. Kvalifikācijas darba apjoms: 44 lpp, 6 attēli, 5 tabulas, 3 pielikumi, un 19 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: SĪKA MOTORIKA, ATTĪSTĪBA, ROTAĻNODARBĪBA, KUSTĪGUMS UN LOKANĪBA, KUSTĪBU PRECIZIĀTE, KOORDINĀCIJA.

Qualification paper topic: Fine motor skills development of 3-4-year-old children in preschool play activities. Author of qualification paper: Kristiāna Reinholde Scientific supervisor: Valentīna Romenkova Research objective: To scientifically explore and theoretically analyze the level of fine motor skills development of 3-4-year-old children and opportunities to improve them through play activities. Research question: Can the development of fine motor skills be promoted in 3-4-yearold children through play activities? Research methods: Literature review and analysis, statistical processing of results. Research content: The study consists of 2 parts - theoretical and practical. The theoretical part analyzes pedagogical and psychological literature on fine motor skills development of preschool 3-4-year-old children, as well as methods and techniques for developing fine motor skills through play activities. The practical part involved a study consisting of 4 stages - research plan, determination of children's fine motor skills development level, compilation and development of new methods, repeated determination of children's development level, and result compilation. The study involved 15 children aged 3 to 4 years. Various tasks were chosen to determine fine motor skills development levels, and criteria were developed to assess finger mobility and flexibility, movement precision, and coordination. In preschool age, one of the main activities for fine motor skills development is play. Tasks created by educators were used, incorporating various types of activities. Thus, educational play activities were organized, simultaneously promoting fine motor skills development, aimed at improving finger mobility and flexibility, movement precision, and coordination. Results: The goal was achieved - the selected play activities and fine motor skills development methods have practically demonstrated their effectiveness and impact on 3-4- year-old children. Application of research: For use in preschool educational institutions in working with 3-4-year-old children for determining and improving fine motor skills development. Scope of qualification paper: 44 pages, 6 including images, 5 tables,3 attachments, 19 appendices, and literature sources. Keywords: FINE MOTOR SKILLS, DEVELOPMENT, PLAY ACTIVITIES, MOBILITY AND FLEXIBILITY, MOVEMENT PRECISION, COORDINATION.
Fine motor skills development of 3-4-year-old children in preschool play activities
Keywords: Izglītības zinātnes; SĪKA MOTORIKA; ATTĪSTĪBA; ROTAĻNODARBĪBA; KUSTĪGUMS UN LOKANĪBA; KUSTĪBU PRECIZIĀTE