Stresa pārvarēšanas stratēģiju, konflikta risināšanas stratēģiju un perfekcionisma rādītāju saistība pusaudžiem - Aboļeviča, Santa (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis ir noskaidrot, kādas sakarības pastāv starp stresa pārvarēšanu, konfliktsituāciju risināšanu un perfekcionismu pusaudžu meitenēm un zēniem? Pētījumā tika iesaistīti 75 pusaudži, vecumā no 12 līdz 16 gadiem. Pētījumā izmantotās metodes: -Konfliktu risināšanas paņēmienu aptauja. -Perfekcionisma aptauja. -Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja. Iespējams secināt, ka zēnu un meiteņu izlasē pastāv saistība starp adaptīvo un neadaptīvo perfekcionismu un stresa pārvarēšanas stratēģijām, kuras ir uz problēmu un emocijām orientētas. Konflikta situāciju risināšanā, abi perfekcionisma veidi ir saistīti ar kompromisa un piekāpšanās stratēģijām. Meiteņu izlasē adaptīvais perfekcionisms ir saistīts arī ar sadarbības stratēģiju konflikta risināšanā. Atslēgas vārdi- perfekcionisms, stresa pārvarēšana, konflikta risināšana.

The aim of this study is to find out what kind of relationship exist between stress coping, conflict resolution and perfectionism for adolescent boys and girls? In study were involved 75 adolescents, over a 12- 16 age range. Variables were evaluated with: -Conflict Mode Instrument -Almost Perfect Scale – Revised Short Form. -The COPE Inventory. It is possible to come to conclusion, that for both- boys and girls- does exist association between adaptive and maladaptive perfectionism and on problem and on emotions focused stress coping strategies. For girls both perfectionism categories are connected with compromiss and concession resolution strategies in conflict situation. In addition adaptive perfectionism is also associated with cooperation strategie in conflict resolution. Key words: perfectionisms, coping, conflict resolution.
Stress management strategies, conflict resolution strategies and relationship of perfectionism in adolescents
Keywords: Psiholoģija