FRET sistēmas aprobācija CRAC jonu kanālu pētījumiem - Hippe, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Fluorescentās rezonanses enerģijas pārneses metodei ir plašs pielietojums mūsdienu zinātnē proteīnu mijiedarbības un konformācijas maiņas petījumos. Tā kā Latvijā pētniecības metode nav izmantota, nepieciešama pilnīga instrumentu, ietekmējošo faktoru un parametru apguve no pašiem pamatiem. Bakalaura darbā “FRET sistēmas aprobācija CRAC jonu kanālu pētījumiem” veikti trīs galvenie eksperimenti, izmantotojot STIM1 ar CFP fluorescento proteīnu C vai N galā molekulas mijiedarbība ar ORAI1, kam N galā YFP proteīns, kuru gaitā uzlabota šūnu audzēšanas tehnika, FRET mikroskopa konfigurācija, kvalitatīvu attēlu uzņemšana un kvalitatīva datu apstrāde. Iegūtas tehniskas prasmes un zināšanas augstas precizitātes FRET datu ieguvei.

Fluorescent resonance energy transfer method has wide application in modern science when studying protein interaction and conformation change. Since research method has not been used in Latvia, it requires full aquisition of tools, impact factors and parametrs from very basis. Bachelor thesis “Approbation of FRET system for studying CRAC ion channels” has three main experiments – using STIM1 with CFP fluorescent protein in C or N terminus interaction with ORAI1, which has YFP protein in N terminus. During the work process, improvements in cell growth technique were obtained, configuration of FRET microscopy set up, creating quality images and qualilty data analysis. This allows to gain techinqual skills and knowledge for gaining high precision FRET data.
Approbation of FRET system for studying CRAC ion channels
Keywords: Bioloģija; CRAC; FRET; HEK 293; proteīnu mijiedarbība; YFP